ECS318 Fitoterapötik Ürünlerde Standardizasyon ve Kalite Kontrol Yöntemleri

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ECS318
Ad Fitoterapötik Ürünlerde Standardizasyon ve Kalite Kontrol Yöntemleri
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ
Dersin Öğretim Elemanı Seçil KARAHÜSEYİN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bitkisel ürünlerde standardizasyon işleminin gerekliliğini ve önemini, kromatografik ve diğer özel analiz yöntemlerinin eczacı bakış açısı ile önemini kavrar.

Dersin İçeriği

Bitkilerden istenilen faydayı sağlamak için doğru bitkiyi, doğru şekilde işlemlerden geçirip, etkinliği, güvenilirliği ve kalitesi yüksek preparatlar/ürünler hazırlanması gerekliliğine dair bilgileri kapsar.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

Efficacy, safety, quality control, marketing and regulatory guidelines for herbal medicines (phytotherapeutic agents) Braz J Med Biol Res . 2000 Feb Phytotherapy and quality of herbal medicines, Fitoterapia, 2000 World Health Organization. (‎2011)‎. Quality control methods for herbal materials. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/44479 ders notları

Notlar

literatürden edinilen makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bitkisel preparatlarda kalite kavramını açıklar.
ÖÇ02 Fitoterapötiklerin farklı formülasyonları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Bitkisel ilaçları sınıflandırır ve örnekler verir.
ÖÇ04 Fitoterapötiklerde standardizasyon kavramını açıklar
ÖÇ05 Standardizasyon amaçlı fitokimyasal değerlendirme yöntemlerini açıklar
ÖÇ06 Standardizasyon uygulamalarının gerekliliklerini sayar.
ÖÇ07 İyi tarım uygulamalarının fitoterapötikler için önemini açıklar
ÖÇ08 Kromatografik teknikler hakkında bilgi verir.
ÖÇ09 Farmakopede belirtilen kalite kontrol metodlarını sayar
ÖÇ10 Monograflar hakkında bilgi verir
ÖÇ11 Kül miktar tayinini açıklar.
ÖÇ12 Kurutmada kayıp tayinini açıklar.
ÖÇ13 Ağır metal analizlerinin gerekliliğini açıklar.
ÖÇ14 Mikroskobik incelemenin önemini açıklar.
ÖÇ15 Fitokimyasal analizlerin ve biyoaktif bileşen miktar tayinini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fitoterapötiklerde standardizasyona giriş Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Katıştırma/tağşiş, tanım ve saflık Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Katıştırmanın tespiti için yapılan makro ve mikroskobik incelemeler Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Yabancı madde tayini Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Ham drog saflık analizlerinde kül tayinleri Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Ham drog saflık analizlerinde kurutmada kayıp tayininin önemi Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Ekstraksiyon yöntemleri ve verimin değerlendirilmesi Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
9 Ham drogda fitokimyasal bileşenlerin analizleri Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kromatografik değerlendirmeler Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Fitokimyasal majör grupların miktar tayinleri Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
12 Bitkisel droglarda kalite kontrolde analitik yöntemlerin yeri ve önemi Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Bitkisel drogların kalite-kontrolünü etkileyen diğer kritik parametreler Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
14 Mikrobiyal kontaminasyon ve aflatoksinler Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 İyi tarım ve iyi üretim uygulamaları Literatür araştırması, konu ile ilgili yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 04.05.2023 12:22