TT105 Tekstil Tarihi

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TT105
Ad Tekstil Tarihi
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SEVİM TUĞBA ARABALI KOŞAR


Dersin Amacı

Öğrencilerin tekstil biliminden faydalanarak, tekstil tasarımı üzerine kuracağı mesleki eğitimleri sırasında sahip olmaları gereken alt yapının sağlanması. Öğrencilere tekstil teknolojisi, tekstil tasarımı ve tekstil desen üsluplarının gelişim sürecinin kronolojik bir biçimde anlatılması. Bununla birlikte tarihsel süreç içerisinde özellikle tekstilin temeli olan dokuma ve baskı tekniklerinin üretim süreci içerisinde kullanılan malzemeler, teknikler, kavramlar, kültürel etkileşim, sanat akımları, teknolojik gelişim ve değişimler, sanatsal çözümlemeler görsel sunumlarla desteklenerek aktarılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

İlkçağlarda tekstil. Ortaçağda tekstil. Yeniçağ’da tekstil sanayii. Sanayi Devrimi. Buhar makinesi. Tekstil sanayii ve İngiltere. Tekstil sanayiinde rekabet. Osmanlı dokumacılık ve tekstil sanayii. Bursa ve Denizli şehirlerinde dokuma sanayii. Tanzimat dönemi Osmanlı tekstil sanayii. İlk Osmanlı dokuma fabrikaları. Meşrutiyet dönemi Osmanlı tekstil sanayii.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ana kaynak: On Weaving, Anni Albers, Wesleyan University Press, Middletown, USA, 1979 A Handbook For Fiber Arts, Shirley E. Held, Rinehart and Winston, USA, 1999 Kilim, Cicim, Zili, Sumak Türk Düz Dokuma Yaygıları, Eren Yayınları, İstanbul, 1982 Textile Designs, Meller Susan, Elffers, Joast., Harry N. Abrams, New York, 1991

Notlar

5000 Years Of Textiles , Edited by Jennifer Haris; British Museum Publications, London, 2010 The Illustrated History of Textile, Clare PHILLIPS; Studıo Editions, London, 1993 Textile Printing, Leslie W.C Miles;Society of Dyers and Colurists Edition, London, 1994 Fabric Reference, Mary Humphries, Prentice Hall , London, 2000


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrencinin tekstil tasarımı üzerine kuracağı mesleki eğitiminin alt yapısını kazanır
ÖÇ02 Bir tekstil tasarımcısı olarak, teknolojik gelişim süreçleri ve tasarım dönemleri hakkında bilgiye sahip olması ve bunları tasarım uygulamalarında kullanır
ÖÇ03 Tekstil tarihi kapsamında, tekstil teknolojisi, tekstil tasarımı, tekstil desen üsluplarının gelişim süreci ile ilgi gerekli donanıma sahip olur
ÖÇ04 Tekstilin temeli olan dokuma ve baskı tekniklerinin üretim süreci, kullanılan malzemeler, teknikler, kavramlar ile ilgili bilgilerin kavrar
ÖÇ05 Tekstil alanında teknik ve sanatsal açıdan kültürel etkileşim, sanat akımları, sosyolojik gelişim ve değişimler ile ilgili bilgilerin öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş hayatında; öğrenmeye açık, kendine güvenen, yaptığı işin arkasında durabilen, hevesli ve enerjik tutum sergiler.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Araştırma yöntemleri, sanatsal eleştiri ve sanat tarihi konusunda bilgi sahibi olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tekstil tasarım alanında güncel bilgileri izleyebilecek ve meslekdaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel sanat öğe ve ilkeleri ile yüzey düzenlemeleri oluşturup ve yeni tasarımlar yaratma bilgisi edinir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel, sanatsal ve etik değerler çerçevesinde tekstil tasarımı ve moda konularında bilgi toplama, duyurma, uygulama becerilerine sahip olur. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tekstil tasarımında; sosyal, kültürel ve ekonomik kısıtlar altında estetik değerler ve kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik çağdaş ve yaratıcı tasarım önerileri ve çözümleri oluşturur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Soyut ve somut kavramları; yaratıcı düşünceye, yenilikçi ve özgün yapıtlara dönüştürür.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Dokuma, baskı ve giysi tasarım disiplinlerinde belirlenen temaya uygun olarak özgün koleksiyonlar oluşturup, yaratıcı sunumlarla anlatır.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tekstil tasarımında kullanılan güncel malzemeleri araştırma, takip etme, kullanma ve yeni malzemeler geliştirebilme becerisine sahip olur.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tasarım yüzeylerini çok boyutlu olarak algılayabilme, düşünebilme ve uygulayabilme becerisi gelişir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilişim- iletişim teknolojilerine ve yeni programlara adapte olup/öğrenerek, bilgisayar destekli ortamda tekstil tasarımları oluşturur.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tasarımlarında farklı malzeme, yöntem ve teknikleri kullanarak çeşitli renk kombinasyonları oluşturur.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tekstil tasarımı ve sanatlarının uygulanmasında edindiği bilgileri kullanarak 2 boyutlu yüzeyler ve/veya 3 boyutlu ürünler oluşturur.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenme çerçevesinde, bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda kendini geliştirme yetkinliğine sahip olur.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Farklı disiplinlerle ekip çalışmasına yatkın, analitik düşünme yöntemiyle tasarım sorunlarını çözebilme yetkinliği kazanır.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Oluşturduğu prototip tasarımının endüstriyel olarak üretimini değerlendirir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tekstil tasarım alanında edindiği bilgi ve becerileri yorumlayarak eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Düşüncelerini ve tasarım önerilerini yazılı, sözlü ve görsel verileri kullanarak hedef kitle ile paylaşır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslararası değerlerin farkında olur. 3
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Estetik farkındalık kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tekstil tarihi hakkında genel bilgilendirme. Dokuma, boyama ve baskı teknolojisi ve tekstil tasarımı tarihinde etkili dönemlere kısa giriş. Tekstil tarihi ile ilgili genel tanımların sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Tekstil yapılarının, yapı ve iplik sistemlerine göre sınıflandırılması. İplik üretimi ve tezgah mekanizmasının gelişim evreleri. Görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Dokuma tezgahlarının mekikli ve mekiksiz tezgahlar şeklinde sınıflandırılarak gelişim aşamaları ve bunlarda üretilen örnekler. Konu ile ilgili verilerin görsel aktarımı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Mekikli dokuma tezgahlarının çeşitli uygarlıklarda kullanımı ve ortaya çıkan dokuma ürünlerin desen özelliklerinin gelişimiyle birlikte örneklendirilmesi. Örnek materyallerin görsel biçimde sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
5 Pazırık halısından başlayarak kısaca mekiksiz ilmeli dokumalar. Mekiksiz dokumalar. Kopt dokumalarından başlayarak desen özellikleriyle birlikte Avrupa, Anadolu, Orta Doğu, Asya, Amerika mekiksiz dokumalar gelişim tarihi Kıyaslama yaparak materyallerin farkının saptanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Endüstriyel dokuma tasarımının gelişim sürecinde dönüm noktası oylalar ve modern dokuma tasarımının gelişimi. Slayt sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Günümüz dokuma teknolojileri. Modern kumaş üretim yöntemleri, yenilikçi kumaş tasarımları ve tekstil sanatıyla yaşanan geçişlerden örnekler. Örnek materyal gösterimi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar ödev verme, soru-cevap Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Boyama ve Baskı il ilgili temel tanımlamalar yapılarak baskı ve boya teknikleri ile ilgi sınıflandırmaların yapılması ve genel bilgilerin verilmesi Doğal Boya kaynakları hakkında genel bilgilerin verilmesi. Doğal boyama nedir Hayvansal, bitkisel ve madensel kökenli doğal boya kaynakları, sınıflandırılarak antik dönem boyunca kullanım yöntemlerinin irdelenmesi Ön araştırma ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Boyama yöntemi ile kumaş yüzeyinin desenlendirilmesi, rezerve tekniklerinin incelenmesi. Fiziksel işlemlerle uygulana bağlama boyama (tie- dye) dikiş tekniği (tritik), plangi, clamp ve shibori ve bu tekniklerin yapım yöntemi aşama aşama örneklerle desteklenerek anlatılması. Görsel sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Boyama yöntemi ile kumaş yüzeyinin desenlendirilmesi, rezerve tekniklerinden doğal maddelerle kapama işlemi yapılarak uygulanan rezerve tekniklerinin incelenmesi. Batik (mumlu rezerve), ajarakh (killi rezerve) ve kolalı rezerve bu tekniklerin yapım yöntemi aşama aşama örnek görseller üzerinden detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Görsel verilerin sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Baskı çeşitleri ahşap kalıp baskı (el blok baskı), aşındırma baskı, ( William Morris- Aşındırma baskı uygulamaları- Arts & craft) blaudruck, metal kalıp baskı, toile jouy, monokrom baskılar bu tekniklerin yapım yöntemleri örnek görsellerle desteklenerek anlatılmaktadır. Ön araştırma için ödev Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
13 Chintz, calico, chinoiserie, Paisley, baskılı kumaşların görseller desteklenerek anlatılması Perrotin baskı, rölyef baskı, çözgü baskı (chine Baskı) tarihsel süreç içersinde gelişimi ve uygulama yöntemleriyle örnek görsellerle desteklenerek aktarılmaktadır. Ödev, ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Derin baskı, rulo baskı, şablon baskı (film baskı), rotasyon film baskı uygulama prensipleri örnek görsellerle desteklenerek aktarılmaktadır. Power Point sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Baskı çeşitlerinin örneklerle gösterimi ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları soru cevap Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları soru cevap. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 50
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,00
AKTS 2 AKTS