Genel Bilgi
Kod | BBP427 |
Ad | Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Haz. |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OKAN ÖZKAYA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. OKAN ÖZKAYA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bahçe ürünlerinin muhafazasını ve etkili olan faktörleri öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bahçe ürünlerinde derim, derim sonrası ve büyüme, olgunlaşma ve yaşlanma devresindeki metabolik olaylar, muhafaza sistemleri ve ekipmanları, farklı depolama teknikleri ve ön soğutmadır.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Ders notu
Notlar
kitaplar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Muhafaza ile ilgili temel kavramları öğrenir. |
ÖÇ02 | Büyüme, olgunlaşma, derim ve derim sonrası metabolik olayları öğrenir. |
ÖÇ03 | Farklı muhafaza sistemleri ve ekipmanlarını tanır. |
ÖÇ04 | Paketleme ve taşıma tekniklerini tanır. |
ÖÇ05 | Üründe oluşan mantarsal ve fizyolojik bozulmaları tanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi | 4 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | 1 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | 1 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanımı, içeriği ve işlenişi hakkında bilgiler, sebze ve meyvelerin önemi, muhafazanın sağladığı faydalar, Bahçe ürünlerinde görülen doku ve organlar | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
2 | Meyve ve sebzelerde büyüme ve olgunlaşma sırasında meydana gelen morfolojik değişmeler, kaliteli üründe aranan koşullar | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
3 | Kimyasal değişmeler (nişasta, şekerler, asitler, pektin, tanen, azotlu maddeler ve proteinler, vitaminler). | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Solunum, solunuma etkili faktörler (sıcaklık,CO2 ve O2, etilen) Solunum oranı, solunum ölçme yöntemleri, derim olgunluğunu saptamada kullanılan kriter | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
5 | Laboratuarda meyve eti sertliği, kuru madde, asit miktarı, pH, saptanması. | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
6 | Soğutma işlemini etkileyen faktörler, mekanik yoldan soğuk üretimi, bazı önemli soğutucu akışkan maddelerin özellikleri, soğutucu maddelerde aranan özellikler | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
7 | Modern soğutma sistemi- Soğutma sistemini oluşturan parçaların çalışma sistemi ve özellikleri, İzolasyon ve İzolasyon maddelerinin özellikleri, Ön soğutma | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Yumuşak çekirdekliler, Sert çekirdekliler, üzümsü meyveler ve turunçgil ürünlerinin derimi, seçimi ambalajlanması, pazara hazırlanması | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
10 | Meyve ve Sebzelerin Modifiye Atmosferde Paketlenmesi (MAP), MAPta depolamada dikkat edilecek hususlar, Aktif MAP ve Pasif MAP da muhafaza | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Meyve ve Sebzelerin Kontrollü Atmosferde Muhafazası (KA), KA da muhafazada dikkat edilmesi gereken noktalar, avantajlar ve dezavantajlar | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
12 | Meyve ve Sebzelerde Etilen Biyosentezi, Etilenin meyve ve sebze muhafazasındaki önemi, Klimakterik meyvelerde olgunlaştırma | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
13 | Meyve ve Sebzelerde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj malzemesi seçiminde dikkat edilecek hususlar. | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Meyve ve Sebzelerde mekanik ve elle derimin avantaj ve dezavantajları | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Taze doğranmış sebze ve meyvelerin fizyolojisi, kesilmesi, pazara sunumu ve muhafazası. | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |