Genel Bilgi
Kod | BBP410 |
Ad | Sıcak İklim Sebzeleri |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. İLKNUR SOLMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Sıcak iklim sebzelerinin tanıtılması ve yetiştiriciliğinin öğretilmesi
Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, hıyar, kabak sebzeleri bitki tanıtımı, ekolojik istekleri ve açık arazi koşullarında özel yetiştiriciliği öğretilir
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1. Sebze Yetiştiriciliği Cilt 2, Atilla GÜNAY 2. Genel ve Özel Sebzecilik, İsmail GÜVENÇ,
Notlar
Producing of Vegetables Crops, George W. Ware and J.P. McCollum, The Interstate Printers
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sıcak iklim isteyen sebzelerin bitkisel özellikleri ve ekolojik istekleri bakımından tanır, bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | Sıcak iklim sebzelerinin yetiştiriciliğini bilir, sebzelerin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanmasını öğrenir |
ÖÇ03 | Sıcak iklim sebzeleri bahçesi kurar ve işletir |
ÖÇ04 | Sıcak iklim sebzelerinin besin içeriklerini öğrenir ve ekonomik değerlerini öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi | 4 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Domates bitkisinin botanik özellikleri | Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması |
2 | Domates bitkisinin ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak) | Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Domates bitkisinin yetiştirme teknikleri; tohum ekimi, fide dikimi, sulama, gübreleme, hasat, başlıca hastalık ve zararlıları | Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Patlıcan bitkisinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak) | Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
5 | Patlıcan bitkisinin yetiştirme teknikleri | Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Biber bitkisinin yapısal özellikleri ve iklim istekleri | Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Biber yetiştiriciliği | Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Kavunun botanik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bakım işlemleri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Kavunun orijini ve sistematiği, çeşit tipleri, beslenme ve sağlık bakımından önemi | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Karpuzun botanik yapısı, iklim istekleri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Karpuz yetiştiriciliği, ekim, dikim, gübreleme, hasat | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Hıyarın sistematiği, çeşit tipleri, beslenme ve sağlık bakımından | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Hıyarın yetiştirilmesi ekim, dikim, bakım işleri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Kabak sebzesi özellikleri ile tanıtımı ve yetiştiriciliği | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |