BBP422 Üzümsü Meyveler

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP422
Ad Üzümsü Meyveler
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NESİBE EBRU KAFKAS


Dersin Amacı

Üzümsü meyveleri tanımayı, temel kavramları, çoğaltmayı, yetiştirmeyi, hasat etmeyi ve depolamayı öğrenir

Dersin İçeriği

Üzümsü meyvelerin tanımı ve sınıflandırılması, ekonomik önemi, biyolojik özellikleri, fizyoloji, çoğaltma yöntemleri, bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletilmesi, meyve bahçesi, sebze ve bağlarda yıllık bakım işlemleri, Bahçe Bitkileri ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması ile Bahçe Bitkileri tarımında büyümeyi düzenleyicilerin yararlanma olanaklarının bilinmesi

Dersin Ön Koşulu

Önkoşul Yoktur

Kaynaklar

Üzümsü Meyve Yetiştiriciliği

Notlar

Konuyla ilgili kaynaklar (kitap, makale, süreli yayınlar vb.)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Üzümsü meyvelerin tanımı ve sınıflandırılmasını öğrenir
ÖÇ02 Üzümsü meyvelerin dünya ve Türkiye ekonomisindeki önemi ve yerini tartışır
ÖÇ03 Üzümsü meyvelerinbiyolojik özelliklerini ve fizyolojisini tanımlar
ÖÇ04 Üzümsü meyvelerin ekolojik isteklerini öğrenir
ÖÇ05 Üzümsü meyvelerde çoğaltma yöntemlerini tartışır
ÖÇ06 Üzümsü meyvelerde tesisi kurabilme ve yıllık bakım işlemlerini tanımlar
ÖÇ07 Üzümsü meyvelerin rünlerinin muhafazası ve pazarlanmasını tartışır
ÖÇ08 Üzümsü meyvelerin büyümeyi düzenleyicilerin yararlanma olanaklarını kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Üzümsü meyvelerin tanımı ve sınıflandırılması Üzümsü meyve ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
2 Üzümsü meyvelerin Dünya ve Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi Üzümsü meyve ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Üzümsü meyvelerin biyolojik özellikleri Üzümsü meyveler ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
4 Üzümsü meyvelerin ekolojik istekleri Üzümsü meyve ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Üzümsü meyvelerin özel iklim istekleri Üzümsü meyveler ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
6 Üzümsü meyvelerin toprak istekleri Toprak tipleri, toprak derinliği, toprak taban suyu, toprak reaksiyonu ve tuzluluğu ve toprak yorgunluğu Üzümsü meyveler ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 Üzümsü meyvelerin fizyolojisi Bahçe Bitkileri ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Ara sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Üzümsü meyvelerin bahçe tesisi kurabilme ve işletilmesi Üzümsü meyveler ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Sera tesisi kurabilme ve işletilmesi Üzümsü meyvelerin ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Üzümsü meyvelerin yıllık bakım işlemleri 1 Üzümsü meyveler ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
12 Üzümsü meyvelerin yıllık bakım işlemleri 2 Üzümsü meyveler ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
13 Üzümsü meyvelerin ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması Üzümsü meyvelerin ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Üzümsü meyvelerin tarımında büyümeyi düzenleyicilerden yararlanma olanakları 1 Üzümsü meyvelerin ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 Üzümsü meyvelerin tarımında büyümeyi düzenleyicilerden yararlanma olanakları 2 Üzümsü meyvelerin ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS