Genel Bilgi
Kod | SUF106 |
Ad | Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. CEM ÇEVİK (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Temel Bilimler Bölümü, Yetistiricilik Bölümü ve Avlama ve Isleme Teknolojisi Bölümlerinin su ürünleri mühendisligi alanindaki egitim ve arastirma faaliyetlerinin tanitimi ve mesleki derslere hazirlik
Dersin İçeriği
Dünyada ve Türkiyede akvakültür alanlari, yetistricilik alanlarinin yönetimi, yetistiricilik alanlarini kullanim imkanlari, Türkiyede su ürünleri ile ilgili organizasyonlar, Su Ürünleri ile ilgili ilgili resmi kurumlar, Su ürünleri mühendislerinin is alanlari, Ülkemizdeki deniz ve tatlisu kaynaklari, Avlama ve isleme teknolojisi bölümününyaptigi arastirma ve egitimin tanitimi, su ürünleri isleme teknolojisinde temel prensipler, dondurma,kurutme ve tütsüme teknolojisi, balik avlama teknolojisi, su ürünleri egitiminin genel amaçlari, su ürünleri yetistiriciligi ve önemi, yetistiricilik sistemleri, su kaynaklari ve bunlarin yetistiricilikte kullanimi, yaygin olarak yetistiriciligi yapilan türler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Mühendisl,ğe giriş ders notları
Notlar
Çeşitli makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Deniz biyolojisinin eğitim ve araştırma alanlarını tanımlar |
ÖÇ02 | İçsular ve temel bilimler alanındaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar |
ÖÇ03 | Su ürünelri yetiştiriciliği konusundaki temel eğitim ve araştırma faaliyetlerini tanımlar |
ÖÇ04 | Hastalıklar konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar |
ÖÇ05 | Su ürünleri İşleme teknolojisi konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar |
ÖÇ06 | Avlama teknolojisi konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 4 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giris | Ders ile ilgili bilgilerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünün tanıtımı | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Temel Bilimler Bölümünün arastirma faaliyet alanlari | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Su ürünleri yetistiriciligi bölümünün tanıtılması | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Türkiyede ve dünyada Su ürünleri üretimi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Su Ürünleri Avlama ve Isleme Teknolojisi Bölümünün arastirma faaliyet alanlari ve önemi, ödev | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Su Ürünlerinin islenmesi, dondurulmasi, kurutma teknolojisi, dumanlama | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Arasınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Deniz ve içsularda yapılan bilimsel araştırmalar | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünde yapılan arastırmalar | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Yetiştiricik bölümündeki araştırmalar | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Su kaynaklari ve yetistiricilikte kullanimi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | İşleme teknolojisinin Türkiyedeki mevcut durumu ve gelecege dönük degerlendirmeler | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Su ürünleri avciligi, avcilikta kullanilan ag tipleri, yapilan çalismalar | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
15 | Genel Değerlendirme, ödev kontrolleri | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |