Genel Bilgi
Kod | SUF217 |
Ad | Balık Besleme Teknikleri |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Ögrencilere balik besleme metotlari hakkinda bilgi vermek.Besleme teknikleri ile balik beslenme fizyoloji hakkinda bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği
Yem kompozisyonlari ve analizleri; Yem tipler, üretimi ve içerikleri; Yem alim ölçüm teknikleri; Beslenme davranislari; Çevresel faktörler ve yem alimina etkisi; Sindirim ve besleme metotlari; Besleme ritimleri; Beslenme zamaninin yem alimi ve besleme metotlarina etkisi; besleme metotlarinin gelistirilmesi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
-Balık Besleme (https://www.elsevier.com/books/fish-nutrition/hardy/978-0-12-819587-1) -Yem Formulasyonu (Sergio F. Nates) Link (https://www.sciencedirect.com/book/9780128008737/aquafeed-formulation) - Balık ve Karideslerde Besin ihtiyaçları (https://nap.nationalacademies.org/catalog/13039/nutrient-requirements-of-fish-and-shrimp)
Notlar
1-Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics 2-HANDBOOK ON INGREDIENTS FOR AQUACULTURE FEEDS
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Temel besleme tekniklerini yapar. |
ÖÇ02 | Besleme ve besleme teknikleri ile ilgili temel becerilere sentezler. |
ÖÇ03 | Öğrenci kendi kendine plan ve program yapar. |
ÖÇ04 | Problemlere sistematik çözümler üretir. |
ÖÇ05 | Balıkların beslenme alışkanlıklarına göre besleme stratejileri geliştirir. |
ÖÇ06 | Küresel su ürünleri üretimini bilir. |
ÖÇ07 | Balk yem formulasyonları ile ilgili genel prensipleri bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Beslenme Aliskanliklari ve besleme | Düz anlatım / tartışma - standart derslik teknolojileri | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Tartışma, Proje Temelli Öğrenme |
2 | Besin Metabolizmasi | Ön okumalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma |
3 | Uygulama-Sindirim ve Beslenme | Laboratuar hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme |
4 | Beslenme Ritimleri | Ön okumalar/sunu inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Uygulama (sindirilebilirlik test) | Laboratuar hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
6 | Enerji ve Beslenme Ritimleri | Ön okumalar/kitap inceleme | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
7 | Telafi Büyümesi | Kütüphane araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Laboratuar hazırlıkları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
9 | Besleme Metotlarinin Belirlenmesi ve Kriterleri-I | Ön okumalar/ders notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
10 | Besleme Metotlarinin Belirlenmesi ve Kriterleri-II | Kütüphane araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Uygulama | Laboratuar hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
12 | Yem Alimi ve Çevrenin Etkisi | Ön okumalar/kitap inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Beslenme Yönetimi Uygulama (Mide bosaltim ve yem alimi) | Laboratuar hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
14 | Besleme Metotlarinin Vücut Kompozisyonuna Etkileri | Ön okumalar | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
15 | Yem alım analizleri Uygulaması | Laboratuar hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ön okumalar/ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ön okumalar/ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 76 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,04 | ||
AKTS | 3 AKTS |