Genel Bilgi
Kod | SUF305 |
Ad | İçsu Balıkları Yetiştiriciliği |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SUAT DİKEL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SUAT DİKEL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Içsu baliklarindan kültüre alinan türleri tanimak, Dünyada ve Türkiyede yetistiriciligi yapilan türlerin yetistiricilik tekniklerini ögrenmek,
Dersin İçeriği
Bu derste Içsu baliklarindan kültüre alinan alabalik, tilapia, sazangiller ve bazi alternatif türlerin tanitimi yapilarak bunlarin yetistiriciliklerinde kullanilan yöntemler esaslar ve detaylar incelenerek ögretilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Ilıman iklim Balıkları Yetiştiriciliği kitabı
Notlar
İçsu balıkları yetiştiriciliği kitabı
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | İçsu balıklarının üretimi yetiştiriciliği ve örnek türler üzerine bilgiler verir Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir |
ÖÇ02 | Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir |
ÖÇ03 | Balık yetiştiriciliğinde büyüme performansı değerlendirme öğrenilir |
ÖÇ04 | Yavru üretimi öğrenilir |
ÖÇ05 | Dünya çapında iç su balıkları ile ilgili üretim istatistikleri öğrenilir |
ÖÇ06 | Anaç bakımı öğrenilir |
ÖÇ07 | Yumurta alımı ve kuluçkalama teknikleri öğrenilir |
ÖÇ08 | Salmon ve Alabalık Üretimi öğrenilir |
ÖÇ09 | Sazangiller Üretimi Öğrenilir |
ÖÇ10 | Tilapia Üretimi öğrenilir |
ÖÇ11 | Pangasius Üretimi Öğrenilir |
ÖÇ12 | Mersin Balıkları Üretimi Öğrenilir |
ÖÇ13 | Alternatif Türlerin Üretimi öğrenilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 4 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 4 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Içsu baliklari yetistiriciliginin geçmisi tarihi, ülkemiz ve dünyadaki yeri | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
2 | Içsu baliklari üretim degerleri Türkiye ve Global egilimler | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | AB ülkelerinde ve Türkiyede Içsu baliklari üretimi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Endüstriyel içsu baliklari yetistiriciligi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Yetistirme yöntemleri | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Balik yetistiriciliginde Islah | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Baliklarda büyüme parametrelerinin incelenmesi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Alabalik Üretimi 1 | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Alabalik Üretimi 2 devamı | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Tilapia Üretimi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Baliklarda Boylamanin önemi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Alternatif türlerin yetistiriciligi, Asya Levregi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Çizgili Levrek, Avusturalya Gümüs Levregi yetistiriciligi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Sazangiller, Ot sazanı, çin sazanı ve adi sazan yetiştiriciliği | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | yarıyıl sonu sınavları | sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |