Genel Bilgi
Kod | SUF325 |
Ad | Balık Yem Teknolojisi |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amaci ögrencilerin yem teknolojisi, yem çesitleri, temel ve komplex ham maddeler hakkinda bilgi edinmesi, yem formulasyonun analizi yapabilmesini ve degerlendirmesi, kültürü yapilan farkli türlerin yem formulasyonlarini tanimasini, temel besleme ve alternatif lipit ve protein kaynaklarini tanimasini saglamaktir.
Dersin İçeriği
Yemin tanimi, yemlerin siniflandirilmasi, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler, yem katki maddeleri, karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, yemlerin depolanmasi, hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynaklari, tek hücre proteinleri, diger katki maddeleri, yemin yapisi ve sindirilebilirligi, temel yem formulasyonu, alternatif protein ve lipit kaynaklari.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1-Balık Besleme (https://www.elsevier.com/books/fish-nutrition/hardy/978-0-12-819587-1) 2-Yem Formulasyonu (Sergio F. Nates) Link (https://www.sciencedirect.com/book/9780128008737/aquafeed-formulation)Balık ve Karideslerde 2-Besin ihtiyaçları (https://nap.nationalacademies.org/catalog/13039/nutrient-requirements-of-fish-and-shrimp) 3-Towards Sustainable Fish Feed Production Using Novel Protein Sources 4-Dietary Nutrients, Additives, and Fish Health
Notlar
1-Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics 2-HANDBOOK ON INGREDIENTS FOR AQUACULTURE FEEDS
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balık yem teknolojisi ile ilgili problemleri belirler ve çözümler üretir |
ÖÇ02 | Bir fikri analiz edip projelendirip sürdürülebilir çözümleri sınıflandırır |
ÖÇ03 | Ekip çalışmasına uygun şekilde projelendirme yapar |
ÖÇ04 | Balık yem formulayonunu bilir. |
ÖÇ05 | Küresel yem sektörünü bilir |
ÖÇ06 | Farklı su canlılarıın yemlerini sınıflandırabilir. |
ÖÇ07 | Ekstrüderin çalışma prensiplerini açıklayabilir. |
ÖÇ08 | Alternatif ham madde kaynaklarını yorumlar. |
ÖÇ09 | Yem formulasyonlarını karşılaştırabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yem tanimi, | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma |
2 | yemlerin siniflandirilmasi, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler I | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
3 | yemlerin siniflandirilmasi, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler II | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | yem katki maddeleri, | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım, Bireysel Çalışma |
5 | karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
6 | Hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynaklari, | Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
7 | Tek hücre proteinleri, diger katki maddeleri | Ders Notları ve Sunumlar | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
8 | Ara Sınav | Ders Notları, Sunumlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Yemin yapisi ve sindirilebilirligi, | Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme |
10 | Yem formulasyonu I | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
11 | Yem formulasyonu II | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
12 | Yem formulasyonu III | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
13 | Alternatif protein lipit kaynaklari | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
14 | Alternatif lipit kaynaklari I | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Alternatif lipit kaynakları II | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 82 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,28 | ||
AKTS | 3 AKTS |