SUF308 Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği

4 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF308
Ad Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. Hatice Asuman YILMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Yetistiriciligi yaygin olarak yapilan ticari krustaselerden karides, istakoz, kerevit ve tatlisu karides türlerinin ve yine çiftkabuklu yumusakçalardan midye, istiridye, kum midyesi ve pekten türlerinin biyolojik özellikleri ve yetistiricilik tekniklerinin ögretilmesi

Dersin İçeriği

Bu derste eklembacaklilardan Karides Biyolojisi, Karides Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma, Karides Larva Yetistiricilik Teknikleri, Karides Larva Beslemede Canli Yem Kullanimi, Karides Büyütme Teknikleri, Tatli Su Karidesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kerevit Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istakoz Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Çift kabuklulardan ise Midye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istiridye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kum Midyesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Pekten Biyolojisi ve Yetistiriciligi konulari islenecektir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

ilgili bilimsel makaleller

Notlar

Ders materyali


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Global krustase ve çiftkabuklu üretimi hakkında bilgilidir
ÖÇ02 Krustase genel yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ03 Karides biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ04 Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgili
ÖÇ05 Yetiştiricilik potansiyeli olan Avrupa, Amerika ve Avustralya kerevit türlerinin yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş
ÖÇ06 Kıskaçlı ve dikenli istakoz türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ07 Yetiştiriciliği yaygın yapılan kara midyelerin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş
ÖÇ08 İstiridye türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi sahibi
ÖÇ09 Kum midyeleri ve pekten türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genel Giris Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Deniz Karideslerinin Biyolojisi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Deniz Karideslerinde Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Deniz Karideslerinde Larva Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Larva Beslemede Kullanilan Canli Yemler Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Deniz Karideslerinin Semirtilme Teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Tatlisu Karideslerinin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kerevitlerin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Istakozlarin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Genel Çiftkabuklular Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Istiridye Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Istiridye Yetistiriciligi 2 Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Kum Midyeleri Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Pektenler Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 12:14