SUF420 Besin Kimyası

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF420
Ad Besin Kimyası
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Insan beslenmesinde önemli olan basta su ürünleri olmak üzere besin kaynaklarinin kimyasal yapilarinin ögretilmesi

Dersin İçeriği

Besinin tanimi, gidalarin temel besin bilesenleri, besinlerdeki su orani ve önemi, su tipleri, su aktivitesi ve gidalarin depolanmasindaki önemi, emülsiyonlar ve emülsiyon yapicilar, mailard reaksiyonu, bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarindaki protein, lipit ve karbonhidratlarin oranlari ve kimyasi, insan beslenmesinde esansiyel aminoasitler ve yag asitleri, lipit oksidasyonu, besinlerdeki vitaminlerin kimyasal yapilari ve önemi, gida katki maddeleri, gida kontaminasyonu

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Besin Kimyası Ders Notu

Notlar

Besin kimyası konusunda makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Besinlerin temel kimyasal bileşenlerini açıklar
ÖÇ02 Besinlerin yapılarındaki suyun özelliklerini, önemini ve su aktivitesini açıklar
ÖÇ03 Su ürünleri ve diğer besin kaynaklarını yapısındaki protein, lipit ve karbonhidratlarına göre tanımlar
ÖÇ04 Omega 3 yağ asitlerini açıklar
ÖÇ05 Gıda katkı maddelerini ve kontaminantlarını açıklar
ÖÇ06 Enzimleri açıklar, gıda teknolojisindeki önemini açıklar
ÖÇ07 Konu ile ilgili kaynakları araştırır, yorumlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris Konu ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
2 Besinin tanimi, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
3 Su ürünleri ve diger besinlerin su orani, su tipleri, su aktivitesi-bozulma iliskisi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
4 Su ürünleri ve diger besinlerin protein oranlari, aminoasit içerikleri, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
5 Besinlerin aminoasit içerikleri, Insanlarda esansiyel aminoasitler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
6 Mailard reaksiyonu, proteinlerin bozunmasi, denatürasyonu ve oksidasyonu, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
7 Su ürünleri ve diger besinlerin yag oranlari, yag asitlerinin kimyasal yapilari, Omega 3 yag asitleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Cis ve trans yag asitleri, su ürünlerinin yag içerigine göre siniflandirilmasi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
10 Omega 3 yag asitlerinin önemi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
11 Besinlerin karbonhidrat içerikleri, glikozun kimyasal yapisi ve özellikleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
12 Amiloz, amilopektin, besinlerde bulunan vitaminler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
13 Emülsiyonlar, Gida katki maddeleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
14 Gida kontaminantlari Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 12:16