SUF402 Su Ürünleri Kalite Kontrolü

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF402
Ad Su Ürünleri Kalite Kontrolü
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YEŞİM ÖZOĞUL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. YEŞİM ÖZOĞUL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Islenmis ve taze su ürünlerinin kalitesini etkileyen faktörler, bu faktörlerin ortadan kaldirilmasi için gelistirilen muhafaza tekniklerinde meydana gelen kalite degisimleri ve kalite tespit yöntemlerinin gösterilmesi

Dersin İçeriği

Su ürünlerinin kalite kontrolünün takibi ve degerlendirilmesi sirasinda uygulanan analizler,farkli isleme yöntemlerindeki kaliteyi etkileyen faktörler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu ve Kitaplar Diger Kaynaklar

Notlar

internet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kaliteyi etkileyen endojen ve eksojen faktörleri tanımlar
ÖÇ02 Avlandıktan sonra balığın kalitesinde meydana gelen değişimleri ve bunların analitik ölçümlerini gösterir
ÖÇ03 Mikrobiyal gelişmeyi engelleyen ve mikrorganizmaları öldüren muhafaza tekniklerinin kaliteye etkileri ve bu ürünlerdeki kalite değişimlerinin analitik yöntemlerle belirlenmesini gösterir
ÖÇ04 Su aktivitesinin kaliteye olan etkisi, su aktivitesinin düşürüldüğü muhafaza tekniklerinin gösterilmesi ve analitik değerlendirilmesini gösterir
ÖÇ05 Kalitenin geliştirmesi için uygulanan yöntemlerini anlatır ve bunların kaliteye etkilerini tanımlar
ÖÇ06 Su ürünlerinin kalitesinin değerlendirilmesinde uygulanan yasal düzenlemeleri anlatır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kalitenin tanimi ve kaliteyi etkileyen faktörlerin siniflandirilmasi labaratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2 Baliklardaki kaliteyi etkileyen endojen faktörlerin degerlendirilmesi labaratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Baliklardaki kaliteyi etkileyen endojen faktörlerin degerlendirilmesine devam Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Baliklarda kaliteyi etkileyen eksojen faktörlerin degerlendirilmesi labaratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Su ürünlerindeki mikroorganizmalarin gelismesini engelleyen düsük sicaklikta muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespiti, labaratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6 Su ürünlerindeki mikroorganizmalarin gelismesini engelleyen düsük sicaklikta muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespiti labaratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7 Su ürünlerindeki mikroorganizmalarin gelismesini engelleyen düsük sicaklikta muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespitine devam labaratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara sinav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Su aktivitesinin düsürüldügü muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespiti ,labaratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Mikroorganizmalari öldüren isil islem uygulamalarinin kaliteye etkilerinin degerlendirilmesi labaratuar uygulamasi,ödev 1 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Mikroorganizmalari öldüren isil islem uygulamalarinin kaliteye etkilerinin degerlendirilmesi,devam laboratuar uygulamasi,ödev 2 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Kalitenin korunmasi ve gelistirilmesi için uygulanan diger yöntemlerin degerlendirilmesi laboratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Kalite uygulamalarinda yasal düzenlemeler laboratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Kalite uygulamalarinda yasal düzenlemelere devam laboratuar uygulamasi,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15 Kalite Yönetim sistemleri ve HACCP laboratuar uygulaması,ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Final sınavı Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 12:16