AIS317 Ses Teknikleri

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod AIS317
Ad Ses Teknikleri
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Kıvanç TÜRKGELDİ


Dersin Amacı

Sinemada ses kullanımına yönelik gerekli temel bilgileri edinme ve edinilen bilgiler ışığında ses kaydı, ses tasarımı ve montajı gibi konularda yeterli donanıma kazandırmak

Dersin İçeriği

Sesin doğasını anlamak. Sesin yayılımını ve akustiği düşünerek doğru mikrofon yerleştirmeyi öğrenmek ve kayıt araçlarını kullanmak. Ses dosyalarının formatını anlamak ve kayıt öncesinde ihtiyaç ile doğru orantılı seçimler yapabilmek. Ses tasarımı, foley ve ses montajı gibi konularda genel fikir sahibi olmak

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Sözen, Musatafa (2003). “Sinemada Ses Kullanımı”. Detay Yayıncılık, Ankara

Notlar

Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sesin temel kavramlarını öğrenmiş olacaklar.
ÖÇ02 Sesin ve duyumun doğasını anlamış olacaklar.
ÖÇ03 Ses kayıtları için gerekli ekipmanların kullanımı konusunda bilgi sahibi olacaklar.
ÖÇ04 Sinemada sesin önemini daha iyi kavramış olacaklar.
ÖÇ05 Ses kayıt teknolojilerine dair güncel bilgileri edinmiş olacaklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyo, televizyon ve sinema alanında uygulanan araştırma yöntem ve teknikleriyle diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İletişim alanına dair bilgiye sahiptir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Görsel ve işitsel yayıncılığa ilişkin program yapım ve yönetim ile ilgili bilgiye sahiptir. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sinema, televizyon ve radyo sektöründe kullanılabilecek çeşitli türlerde senaryo yazma, program hazırlama konusunda beceri kazanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Radyo, televizyon ve sinema alanında eleştirel düşünme ve yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sosyal bilimlerin farklı alanlarını kendi uzmanlık alanına uyarlayarak araştırma yapar.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Görsel ve işitsel alana ilişkin her tür içeriği tasarımdan, kurgu yapım ve yayın aşamasına kadar sonuçlandırma becerisi kazanır. 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanına ilişkin sanat, estetik, hukuk ve genel kültür bilgileri arasında bağlantı kurar.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yayın ve yapım teknolojilerini kullanma becerisine sahiptir. 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanında hem bireysel hem de takım halinde çalışır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal sorunları takip ederek mesleki çalışmalarına uyarlar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İletişim teknolojilerini kullanma, değişimleri izleme ve kendini sürekli geliştirme yetkinliği kazanır. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Disiplinlerarası bakış açısıyla alanındaki uygulamalarda kendisinden beklenen çalışmaları bir ekip üyesi olarak yürütebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kazandığı bilimsel formasyonla görsel ve işitsel içerikler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir filmi, bir senaryoyu ya da bir televizyon programını teknik, estetik ve ideolojik açıdan çözümleyebilir. 2
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki uygulamalarında etik ilkelere bağlı, önyargılardan uzak, ayrımcılığa karşıdır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, kültürel mirasa sahip çıkar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kalite yönetim süreçleri ve iş sağlığı/güvenliğine uygun olarak stüdyo, set gibi çalışma ortamlarını hazırlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ses ve Duyum: Sesin Tanımı, Ses Dalgalarının Yayılımı, Kulak ve Duyum, Sesin Hızı, Frekans, Dalga Boyu, Ses Dalgalarının Temsili, Ses Şiddeti Okuma: Sözen, Musatafa (2003). “Sinemada Ses Kullanımı”. Detay Yayıncılık, Ankara (s.1-36) Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.23- 49). İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Akustik: Akustiğin Tanımı ve Niteliği, Ses Dalgalarının Kırılması, Ses Dalgalarının Yansıması, Akustik Ortam, Yankı, Ses Dalgalarının Yutulması, Sesin Perdelenmesi Okuma: Sözen, Musatafa (2003). “Sinemada Ses Kullanımı”. Detay Yayıncılık, Ankara (s.41-64) Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.91- 94) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Ses Kaydının Temel Kavramları: Ses Dağıtım Sistemleri, Sesin Kaydedilmesi, Sesin Üç Boyutu Okuma: Sözen, Musatafa (2003). “Sinemada Ses Kullanımı”. Detay Yayıncılık, Ankara (s.66-72) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Sinyal Kablo ve Konnektörler: Sinyal Seviyesi, Dengeli ve Dengesiz Sinyal, Konnektörler, Kablolar Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.51- 69) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Mikrofonlar: Mikrofonların Çalışma Prensipleri, Dinamik, Ribbon, Condenser, Electret Condencer Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.121- 129) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Mikrofonların Özellikleri: Directionally, Omnidirectional, Unidirectional, Bidirectional Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.121- 129) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7 Analog Ses ve Dijital Ses: Dijital Ses Teknolojisi, Digitizing, Bit Depth ve Quantization Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.104- 118) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Dijital Ses Teknolojisi: Dijital Ses Dosyası Formatları: PCM, AIFF, WAVE, Sound Designer, MP3, AAC, Apple Lossless, FLAC. Dijital Ses Aktarım Protokolleri: USB, Firewire, Thunderbolt Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.104- 118) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Sinemada Ses Kayıt Teknikleri: Ses Kayıt Cihazları, Film Endüstrisinde Kullanılan Mikrofonlar ve Mikrofonlama Yöntemleri, Kayıt Yöntemleri İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Editing :Sinyal İşlemcilerin Mantığını Anlamak: Ton ve Frekans (EQ, Filreler), Dinamik Alan: Kompressör, Limiter, De- Esser, Expander, Gate Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.185- 222) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Görüntü İçin Ses Post-Prodükyonu: Transfer, Voice-Over, Ses Efektleri Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.357- 376) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Ses Efektleri, Ses Efektleri Terminolojisi, Efekt Kütüphaneleri, Ses Stok Siteleri, Film Müziği Yapmak/Yaptırmak, Foley Okuma: Önen, Ufuk (2019). “Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri”. Çitlembik Yayınları, İstanbul (s.357- 376 İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Foley Denemesi-1 Uygulama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap
15 Foley Denemesi-2 Uygulama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 114
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,56
AKTS 5 AKTS