İG102 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - II

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İG102
Ad Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - II
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ


Dersin Amacı

Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.

Dersin İçeriği

Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla ilgili

Kaynaklar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018

Notlar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarımı bilir
ÖÇ02 öğrenci Hayvancılık işletmeleri makine ve diğer teçhizatın durumu risk unsurlarını bilir
ÖÇ03 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde kullanılan malzemeler alet ev ekipmanlar bakımı, muhafazası ve test edilmesini bilir
ÖÇ04 öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını bilir
ÖÇ05 öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarını bilir 1
ÖÇ06 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına uygun olarak iş sürdürülmesi için öneriler geliştirmeyi bilir
ÖÇ07 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverene tespit ve tavsiyeler yapabilir
ÖÇ08 öğrenci iş güvenliği kurallarına göre işverene tavsiyeler yapabilir
ÖÇ09 öğrenci sığırcılık işletmelerinde çalışmalar sonunda tespit ve tavsiyeler yapabilir 2
ÖÇ10 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde tespitler yapabilir
ÖÇ11 öğrenci iş sağlığı güvenliği kurallarını bilir v gerekli araştırmaları yapabilir
ÖÇ12 öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına hakimdir, sektöre özel gelişmeleri takip eder.
ÖÇ13 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde etik kuralları bilir
ÖÇ14 öğrenci hayvancılık işletmelerinde ekonomik ve ticari durumları gizli tutma konularını bilir
ÖÇ15 Hayvancılık işletmelerinde meslek sırları gizli tutma konularını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur,
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir,
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Hayvancılık işletmelerinde kullanılan makine ve diğer teçhizatın durumu bakımı takibi risk unsurları görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Hayvancılık işletmelerinde kullanılan malzemeler alet ev ekipmanlar bakımı, muhafazası ve test edilmesi görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları 1 görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına uygun olarak iş sürdürülmesi için öneriler geliştirmek görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverenin tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır. görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav yazılı sınav Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
9 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverenin tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır. 2 görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Örnek çalışma görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Hayvancılık vaka analizi görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işyeri tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır. görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 örnek işlw-etme ziyareti görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Hayvancılık işletmelerinde meslek sırlarını gizli tutmak görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Hayvancılık işletmelerinde ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak görsel sunu, grup çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları writen exam Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS