SAİ025 Su Ürünleri Yan Ürünleri ve Iskarta İşleme

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ025
Ad Su Ürünleri Yan Ürünleri ve Iskarta İşleme
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri türevi bileşenler, gıda, kozmetik, ilaç, çevre, biyomedikal ve diğer endüstrilerde potansiyel uygulamaya sahiptir. Bu nedenle, bu derste su ürünleri yan ürünleri ve ıskarta için geçerli ve karlı seçenekler sunabilen verimli işleme stratejileri açıklanır.

Dersin İçeriği

Iskarta balık ve su ürünleri işleme atıklarının günümüzde geçerli kullanımları olan balık unu, balık yağı, balık silajı ve gübre gibi yaygın kullanımları yanında, bu kaynakların nutrosetikal, fonksiyonel gıda ve farmakolojik uygulamalını açıklar.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi ile ilgili kitap, derleme ve makaleler

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Iskarta ve yan ürün tanımlarını yapar.
ÖÇ02 Iskarta ve su ürünleri işleme atıklarından hayvan yemi ve gübre yapar
ÖÇ03 Bu kaynakların biyoaktif peptidler ve biyodizel gibi farklı kullanım alanlarını bilir
ÖÇ04 Dönüştürülen bu ürünlerin yapılarını açıklar
ÖÇ05 Bu kaynakların daha iyi kullanımlarını geliştirebilecek yöntemler araştırır
ÖÇ06 Su ürünleri atıklarının potansiyel uygulama alanlarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünya pazarına genel bakış Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Iskarta ve yan ürünlerin yaygın kullanımları, balık silajı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
3 Balık unu, yağı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Balık protein konsantratları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
5 Diğer yaygın kullanım şekilleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Doğrudan gıda olarak kullanılan ürünler Pazar araştırması, ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Bitki gübreleri, özellikleri ve işlenmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Study for exam Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Biyoaktif maddeler (peptidler) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
10 Denizel enzimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
11 Medikal ürünler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Kozmetik ürünler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 Pigmentler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 Biodisel/biogas Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
15 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2023 04:22