Genel Bilgi
Kod | G236 |
Ad | Genel Mikrobiyoloji |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ZERRİN ERGİNKAYA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Bilal AĞIRMAN (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Mikrobiyolojinin ilgi alanları, mikroorganizmaların canlılar arasındaki yeri, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların doğadaki yayılışı ve fonksiyonları, mikroorganizmaların genel özellikleri, gelişim özeliklerinin yanı sıra metabolizma ve mikroorganizmaların kontrolü ile ilgili bilgilerin, teorik ve uygulamalı olarak lisans öğrencilerine aktarılması.
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin ilgi alanları, mikroorganizmaların canlılar arasındaki yeri, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların doğadaki yayılışı ve fonksiyonları, mikroorganizmaların genel özellikleri, prokaryotik ve ökaryotik hücre farklılıkları, mikroorganizmaların çoğalması, çoğalmayı etkileyen faktörler, besiyerleri ve sterilizasyon, mayalar, küfler, algler, protozoalar ve virüsler, bakteriyofajlar, mikrobiyel genetik yapı, mikroorganizma metabolizması, metabolizma ürünleri ve mikroorganizmaların sekonder metabolitleri ve biyofilmdeki önemi özelliklede EPS (eksopolisakkarit) ,antibiyotik, mikotoksin, vitamin gibi sekonder metabolitleri öğrenir.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Doyle, M. P., Diez-Gonzalez, F., Hill, C. (Eds.). (2020). Food microbiology: fundamentals and frontiers. John Wiley Sons.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mikrobiyolojinin bilim dallarını, mikroorganizmaların sınıflandırılması, Prokaryotik ve ökaryotik hücreler arasındaki farkları öğrenir. |
ÖÇ02 | Mikrobiyoloji laboratuvarında bulanan alet ve ekipmanları , boyalar ve boyama yöntemlerini öğrenir |
ÖÇ03 | Mikroorganizmaların gelişimi, Gelişmeye etki eden faktörler, mikroorganizmalar arası ilişkileri öğrenir |
ÖÇ04 | Metabolizma ve enerji değişimlerinin temel mekanizmalarını öğrenir |
ÖÇ05 | Sekonder metabolitlerin üretimini öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı | kaynak tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Mikrobiyolojinin bilim dalları,Tarihçe, Canlıların sınıflandırılması, Mikroorganizmaların doğada yayılışları, Mikroorganizmaların sınıflandırılması | kaynak tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
3 | Prokaryotikler ve Ökaryotiklerarası farklar, bakterilerin hücre yapısı ve Uygulama: Laboratuvar tanıtımı | kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Deney / Laboratuvar |
4 | Endospor ve diğer yapılar, kimyasal yapı, mikroorganizma pigmentleri, prokaryotik sistematiği Uygulama: Boyalar ve boyama yöntemleri | kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Deney / Laboratuvar |
5 | Ökaryotikler ve Hücre yapıları ve morfoloji, Ökaryotik sistematiği, Alg, protozoa v.s kısa bilgi Uygulama: Küf ve maya hücre yapıları | kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Deney / Laboratuvar |
6 | Mikroorganizmaların Gelişimi; Gelişme eğrisi, çoğalma ve bölünmede senkronizasyon, Gelişmeye etki eden faktörler, mikroorganizmalar arası ilişkiler | kaynak tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
7 | Beslenme şekillerine göre mikroorganizmaların sınıflandırılması, besin istekleri, Besiyeri ve özellikleri Uygulama: Besiyerlerinin tanıtımı ve hazırlanması | kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Virüsler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
10 | Bakteriyofajlar | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
11 | Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları (mikroorganizmaların karbonhidrat metabolizması) | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | karbonhidrat metabolizması | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları (Mikroorganizmaların protein ve lipid metabolizması) | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Sekonder metabolitlerin üretimi (EPS, mikotoksin, antibiyotik ve vitaminler) | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,00 | ||
AKTS | 5 AKTS |