IG312 Process Design I

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IG312
Ad Process Design I
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Tasarım
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HAKAN BENLİ
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HAKAN BENLİ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı proses tasarımı ile ilişkili ve kinetik, gıda mikrobiyolojisi, gıda güvenliği ve gıda kalitesi gibi konuları içeren temel gıda bilimi kavramlarının öğrencilere tanıtılması ve Gıda Prosesleri üzerinde durularak Proses Tasarımı ilkelerini gözden geçirmesini ve süreç maliyeti ve karlılık kavramları, bazı gıda işleme tesislerinin tasarım örnekleri ile birlikte sunulmasını amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Proses tasarımı ile ilişkili ve kinetik, gıda mikrobiyolojisi, gıda güvenliği ve gıda kalitesi gibi konuları içeren temel gıda bilimi kavramları tanıtılır. Gıda Prosesleri üzerinde durularak Proses Tasarımı ilkelerini gözden geçirir. Proses maliyeti ve karlılık kavramları, bazı gıda işleme tesislerinin tasarım örnekleri ile birlikte sunulmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Maroulis and Saravacos 2003. Food process design. Marcel Dekker, Inc.

Notlar

Ders notları, slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Proses tasarımı ile ilişkili temel gıda bilimi ve teknolojisi konularını hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Gıda prosesleri ile proses tasarımı ilkeleri arasındaki ilişkileri değerlendirir
ÖÇ03 Proses maliyeti ve karlılık kavramları hakkında bilgi edinir
ÖÇ04 Gıda işletmelerine yönelik proses tasarımı örneklerini gözden geçirir
ÖÇ05 Proseslerin önemi ve işlemlerin birbiri ile ilişkileri hakkında düşünce geliştirmeyi sağlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda ön bilgiler ve bazı tanımlar Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Proses Tasarımında Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıda Proses Tasarımının Temelleri I Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Gıda Proses Tasarımının Temelleri II Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Gıda Proses Tasarımının Temelleri III Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Gıda Proseslerinin Tasarımı I Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıda Proseslerinin Tasarımı II Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders materyalindeki konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıda İşletmesi Tasarımı I Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Gıda İşletmesi Tasarımı II Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Proje Değerlendirme ve Maliyet Hesaplama I Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Proje Değerlendirme ve Maliyet Hesaplama II Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Gıda Prosesi Tasarımı - Domates Salçası İşleme Tesisi Uygulaması I Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Gıda Prosesi Tasarımı - Domates Salçası İşleme Tesisi Uygulaması II Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Gıda Prosesi Tasarımı - Domates Salçası İşleme Tesisi Uygulaması III Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyalindeki konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyalindeki konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 06:40