Genel Bilgi
Kod | GM330 |
Ad | Yatırım Proje Hazırlama ve Değerlendirme |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HAYDAR ŞENGÜL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. HAYDAR ŞENGÜL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Gıda sanayi ile ilgili karmaşık ve büyük ölçekli olmayan yatırım projelerini hazırlama, hazırlanmış projelerin yapılabilirliğini sorgulama, belli başlı değerlendirme ölçütleri yardımıyla alternatif yatırım kararları arasında seçim yapma ve proje sürecini yönetme becerisi kazandırmak
Dersin İçeriği
Yatırım ve proje kavramları, proje hazırlama ve değerlendirmenin gerekliliği, Yatırım konusunun belirlenmesi ve proje kararı, ön yapılabilirlik (fizibilite) çalışması, Piyasa araştırması, Kuruluş yeri ve kapasite seçimi, Projenin teknik analizi, Projenin gelir ve giderleri, Projenin nakit akış tabloları, Projenin mali ve ekonomik değerlendirilmesi, Projenin Net Bugünkü Değerinin, Fayda/Masraf oranının ve İç Karlılık Oranının hesaplanması
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Halil Sarıaslan Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Turhan Kitabevi Ankara.
Notlar
Oğuz Yurdakul, Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 147, Adana.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Büyük ölçekli ve karmaşık olmayan gıda sektörü yatırım projelerini hazırlayabilir |
ÖÇ02 | Yatırımın kuruluş yeri ve kapasite seçimini, pazar araştırmasıyla ilintisini kurarak yapabilir. |
ÖÇ03 | Teknik ve ekonomik disiplinlerarası ekip çalışması deneyimi kazanır. |
ÖÇ04 | Projeyi değerlendirmede başvurulacak karar ölçütlerini (Fayda/Masraf oranı, Net Bugünkü Değer, İç Karlılık Oranı) hesaplayabilir. |
ÖÇ05 | Yatırımın yapılabilirliği kararını ve projeler arasında seçimi, nesnel ölçütlere başvurarak yapabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | 4 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yatırım ve proje kavramları, proje hazırlama ve değerlendirmenin gerekliliği | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Yatırım konusunun belirlenmesi ve proje kararı, ön yapılabilirlik (fizibilite) çalışması | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Pazar araştırması | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Kuruluş yeri ve kapasite seçimi | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Projenin teknik analizi | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Projenin giderlerinin hesaplanması | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Proje maliyetinin hesaplanması (devam) | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Toplam proje gelirleri | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Projenin finansmanı | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Projenin net akış tablolarının hazırlanması | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Paranın zaman değerini ve projenin ekonomik ömrünü gözetmeyen değerlendirme ölçütleri | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Paranın zaman değerini ve projenin ekonomik ömrünü gözeten değerlendirme ölçütleri | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Paranın zaman değeri, iskonto ve bileşik faiz | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Projenin net bugünkü değeri, fayda/maliyet oranı, iç karlılık oranlarının hesaplanması-Yarıyıl Sonu Sınav | Okuma, Kaynak Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Problem Çözme |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Değerlendirme | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |