GM429 Şarap ve Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi

5 AKTS - 3-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM429
Ad Şarap ve Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Şaraplık üzümlerin bileşimlerini, bağbozumu zamanını ve analiz yöntemlerini bilerek ve üretim tekniklerini etkin bir şekilde kullanarak kaliteli ve güvenli şarap üretimini öğretmek, etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Şaraplık üzümlerin bileşimleri, olgunluk, Kırmızı beyaz ve pembe şarap üretim teknikleri, proseste uygulanan ortak işlemler,Etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Morata, A. (Ed.). (2018). Red wine technology. Academic Press.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Şaraplık üzümlerin özelliklerini bilir
ÖÇ02 Alkol fermantasyonunu bilir.
ÖÇ03 Malolaktik fermantasyonu bilir
ÖÇ04 Şarap yapımındaki ortak işlemleri bilir.
ÖÇ05 Kükürtleme işlemini bilir
ÖÇ06 Kırmızı şarap üretim tekniklerini bilir
ÖÇ07 Beyaz şarap üretim tekniklerini bilir
ÖÇ08 Şarapların bileşimi, Olgunlaşması, eskimesi ve kalite kontrolunü bilir
ÖÇ09 Distile içkilerde kullanılan hammaddeleri bilir.
ÖÇ10 Distilasyonu ve prensiplerini bilir.
ÖÇ11 Tarımsal Distilat, Tarımsal Etil Alkol, Saf Alkol Üretimini öğrenir.
ÖÇ12 Distile Alkollü İçkilerin Üretim Teknolojisini öğrenir.,
ÖÇ13 Rakı üretim prosesini bilir.
ÖÇ14 Votka ve Cin Üretimini bilir.
ÖÇ15 Konyak, Viski ve Tekila Üretimini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş-Şaraplık üzüm çeşitleri-Üzümün kimyasal bileşimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
2 Alkol fermantasyonu Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
3 Malolaktik fermantasyon-Ortak mekanik işlemler (Sap-çöp ayırma/Ezme-sıkma) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Kırmızı şarap üretimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
5 Beyaz-Pembe şarap üretimi/Filtrasyon/Tartarat stabilizasyonu/Durultma Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Şarapların olgunlaştırılmasında kullanılan ekipmanlar (Fıçı/Paslanmaz çelik tank/Küp) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
7 Köpüren şaraplar ve özel şaraplar (Tokay, Porto vb.) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
9 Şarap mevzuatı, şarapların bileşimi ve kalite kontrol Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Distile içkilerde kullanılan hammaddeler Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
11 Fermantasyon ve Distilasyon Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
12 Tarımsal Distilat, Tarımsal Etil Alkol, Saf Alkol Üretimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
13 Distile Alkollü İçkilerin Üretim Teknolojisi, Rakı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Votka, cin ve viski üretimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Konyak ve Tekila Üretimi, TGK Distile Alkollü İçkiler Mevzuatı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Değerlendirme Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 118
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,72
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 06:41