Genel Bilgi
Kod | GM429 |
Ad | Şarap ve Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Şaraplık üzümlerin bileşimlerini, bağbozumu zamanını ve analiz yöntemlerini bilerek ve üretim tekniklerini etkin bir şekilde kullanarak kaliteli ve güvenli şarap üretimini öğretmek, etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Şaraplık üzümlerin bileşimleri, olgunluk, Kırmızı beyaz ve pembe şarap üretim teknikleri, proseste uygulanan ortak işlemler,Etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Morata, A. (Ed.). (2018). Red wine technology. Academic Press.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Şaraplık üzümlerin özelliklerini bilir |
ÖÇ02 | Alkol fermantasyonunu bilir. |
ÖÇ03 | Malolaktik fermantasyonu bilir |
ÖÇ04 | Şarap yapımındaki ortak işlemleri bilir. |
ÖÇ05 | Kükürtleme işlemini bilir |
ÖÇ06 | Kırmızı şarap üretim tekniklerini bilir |
ÖÇ07 | Beyaz şarap üretim tekniklerini bilir |
ÖÇ08 | Şarapların bileşimi, Olgunlaşması, eskimesi ve kalite kontrolunü bilir |
ÖÇ09 | Distile içkilerde kullanılan hammaddeleri bilir. |
ÖÇ10 | Distilasyonu ve prensiplerini bilir. |
ÖÇ11 | Tarımsal Distilat, Tarımsal Etil Alkol, Saf Alkol Üretimini öğrenir. |
ÖÇ12 | Distile Alkollü İçkilerin Üretim Teknolojisini öğrenir., |
ÖÇ13 | Rakı üretim prosesini bilir. |
ÖÇ14 | Votka ve Cin Üretimini bilir. |
ÖÇ15 | Konyak, Viski ve Tekila Üretimini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş-Şaraplık üzüm çeşitleri-Üzümün kimyasal bileşimi | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
2 | Alkol fermantasyonu | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
3 | Malolaktik fermantasyon-Ortak mekanik işlemler (Sap-çöp ayırma/Ezme-sıkma) | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
4 | Kırmızı şarap üretimi | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
5 | Beyaz-Pembe şarap üretimi/Filtrasyon/Tartarat stabilizasyonu/Durultma | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
6 | Şarapların olgunlaştırılmasında kullanılan ekipmanlar (Fıçı/Paslanmaz çelik tank/Küp) | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
7 | Köpüren şaraplar ve özel şaraplar (Tokay, Porto vb.) | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
9 | Şarap mevzuatı, şarapların bileşimi ve kalite kontrol | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
10 | Distile içkilerde kullanılan hammaddeler | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
11 | Fermantasyon ve Distilasyon | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
12 | Tarımsal Distilat, Tarımsal Etil Alkol, Saf Alkol Üretimi | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
13 | Distile Alkollü İçkilerin Üretim Teknolojisi, Rakı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
14 | Votka, cin ve viski üretimi | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
15 | Konyak ve Tekila Üretimi, TGK Distile Alkollü İçkiler Mevzuatı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Değerlendirme | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 5 | 5 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 118 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,72 | ||
AKTS | 5 AKTS |