EBE531 Ebelikte Güncel Araştırmalar

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod EBE531
Ad Ebelikte Güncel Araştırmalar
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. EBRU GÖZÜYEŞİL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Ebelik uygulamalarını içeren gelişmelerin güncel literatür doğrultusunda incelenmesidir..

Dersin İçeriği

Bu derste ebelik uygulamalarına yönelik yeni gelişmelerin literatür eşliğinde araştırılması ve incelenmesi sağlanır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Grace Edwards, Sheena Byrom. Essential Midwifery Practice: Public Health,2008. Walsh D. Evidence-based Care for Normal Labour and Birth: Skills and best practice for midwives. Routloudge Publishing, 2011.

Notlar

The Cochrane Library. www.cochrane.org https://www.uptodate.com/contents/search?search=Midwifery&x=0&y=0 http://www.internationalmidwives.org/ 3 http://www.journals.elsevier.com/midwifery/ 4 https://www.acog.org/ https://www.rcog.org.uk/ https://www.nice.org.uk/guidance http://www.midwiferytoday.com/ 5 http://www.who.int/topics/midwifery/en/ 6 http://www.britishjournalofmidwifery.com/ 7


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Prekonsepsiyonel dönem ebelik uygulamalarına yönelik güncel gelişmeleri açıklar
ÖÇ02 Gebelik döneminde ebelik uygulamalarına yönelik güncel gelişmeleri açıklar.
ÖÇ03 Doğumda ebelik uygulamalarına yönelik güncel gelişmeleri açıklar.
ÖÇ04 Doğum sonrası dönemde ebelik uygulamalarına yönelik güncel gelişmeleri açıklar.
ÖÇ05 Kadın sağlığına yönelik ebelik uygulamalarında güncel gelişmeleri açıklar.
ÖÇ06 Gebelik , doğum, doğum sonu ve kadın sağlığına yönelik ebelik uygulamalarında tüm güncel gelişmeleri takip edebilecek araştırma becerisi kazanır.
ÖÇ07 Gebelik, doğum, doğum sonu ve kadın sağlığına yönelik ebelik uygulamalarına yönelik tüm güncel gelişmeleri ve yenilikleri yorumlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ebelik lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, ebelik alanında uzmanlık düzeyinde kuramsal ve uygulamalı güncel bilgilere sahiptir, bu bilgileri geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ebelik kavram, kuram, teori ve ilkeleri hakkında bilgi birikimi ile ebelik felsefesini geliştirir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ebelik alanı ile ilgili bilgi ve bakım teknolojilerini takip eder, bu konularda bilgisini arttırır. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kadın, aile ve toplum sağlığına ilişkin temel kavramları, ulusal ve uluslar arası göstergeleri açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kadın, aile ve topluma sağlığı geliştirici, hastalıkları önleyici, tedavi edici ve destekleyici ebelik hizmeti sunar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kadının tüm yaşam evrelerindeki özelliklerini, potansiyel ve mevcut biyo-psiko-sosyal sorunlarını bilir, bakım gereksinimlerini söyler ve problem çözme yaklaşımı ile kanıta dayalı ebelik bakımı verir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ebelik alanı ile ilgili sorunları tanımlar ve ulusal ve uluslararası mesleki ve yasama kuruluşları ile işbirliği içinde uygun stratejiler geliştirir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaptığı / katıldığı araştırmanın raporunu yazabilir ve ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar / bilimsel toplantılarda sunar. 5
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ebelik alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izler, literatür tarar, yaşam boyu öğrenme ilkeleri doğrultusunda elde ettiği yeni bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir 5
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceler. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Toplumsal sorumluluk bilinciyle sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve bilişim teknolojisini ileri düzeyde kullanır. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ebelik alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ebelik alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini disiplinler arası çalışmalarda uygular.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Liderlik özelliğini geliştirir ve sağlık ekibinin önemli bir üyesi olarak sağlık alanındaki güncel gelişmeleri takip eder ve kadın-çocuk-aile ve toplum sağlığının korunup, geliştirilmesi ve yükseltilmesi için aktif rol alır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sağlığın daha ileri götürülmesine ilişkin ulusal ve uluslararası sağlık politikası çalışmalarına katkıda bulunur. 3
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir ve etik davranır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Literatür tarama I Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Problem Çözme
2 Literatür tarama II Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
3 Prekonsepsiyonel dönemde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi. Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Gebelikte güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi I Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Gebelikte güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi II Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Doğumda güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi I Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Doğumda güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi II Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Doğum sonu dönemde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi I Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Doğum sonu dönemde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi II Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
11 Laktasyon sürecinde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi. Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 İnfertilite süreçlerinde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi. Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
13 Menopozal dönemde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi. Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
14 Kadın sağlığının geliştirilmesinde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi I Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15 Kadın sağlığının geliştirilmesinde güncel ebelik uygulamalarına yönelik araştırmaların değerlendirilmesi II Okuma, araştırma, rapor hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 22.01.2024 04:22