BT0085 Moleküler Bitki Islahı

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0085
Ad Moleküler Bitki Islahı
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YILDIZ KAÇAR


Dersin Amacı / Hedefi

Bitkilerde moleküler ıslah prensiplerinin detaylı olarak irdelenmesi

Dersin İçeriği

lasik bitki islahı ve Markır teknolojisine genel bakış,Moleküler Bitki ıslahı ve tarihçesi ,Moleküler ıslah ve temelleri,Moleküler markır (RAPD,SSR,AFLP,SNP...) ve mutasyon tespiti teknolojileri (TILLING,ecotıllıng). İlgili gen için markır geliştirme, Kantitatif Lokusların (QTL)karakterizasyonu ve haritalanması,Kantitatif Lokusların genetik temelleri,QTL haritalama (mapping).Markırlar yardımıyla seleksiyon (MAS),markır tabanlı populasyon taranması,markır tabanlı gen piramitlerinin oluşturulması.Bitki genetik mühendisliği,önemli genler açısından bitki genetik kaynakları,Moleküler bitki ıslahında genomik konuları detaylı olarak incelenecek,konu ile ilgili yeni gelişmelerin takibi için literatür taramaları yapılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders içeriği kapsamında hazırlanan notlar ve sunular.

Notlar

Molecular Plant Breeding (Yunbi Xu)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bitki Islahı ve Islah Stratejilerini bilir
ÖÇ02 Moleküler ıslah tekniklerini bilir ve uygular
ÖÇ03 Farklı moleküler Markır tekniklerini açıklayabilir
ÖÇ04 Bitki ıslahında genomik ve genetik mühendisliği konularındaki gelişmeleri ve nerelerde kullanılabileceğini açıklar
ÖÇ05 Teknolojik gelişmeler sonucu ilerleme kaydeden moleküler ıslahın tanımını ve nerede kullanılacağını ifade edebilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. 1
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Klasik bitki Islahı ve Markır teknolojisine genel bakış Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Moleküler Bitki ıslahı ve tarihçesi Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Moleküler ıslah ve temelleri Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Moleküler markır (RAPD,SSR,AFLP,SNP...) ve mutasyon tespiti teknolojileri (TILLING,ECOTILLING). Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 İlgili gen için markır geliştirme Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kantitatif Lokusların (QTL) karakterizasyonu ve haritalanması Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kantitatif Lokusların genetik temelleri,QTL haritalama. Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Markırlar yardımıyla seleksiyon (MAS) Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Markır tabanlı populasyon taranması Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Markır tabanlı gen piramitlerinin oluşturulması Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Bitki genetik mühendisliği Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Önemli genler açısından bitki genetik kaynakları Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Moleküler bitki ıslahında genomik Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Genel tekrar Ders ile ilgili konu ve makalelerin okunarak sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 03:54