BT557 Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Gıda Sanayisi

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT557
Ad Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Gıda Sanayisi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı öğrencilere endüstriyel mikrobiyolojinin temel kavramları ve uygulamaları hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Giriş, Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar, Fermantasyon sistemleri, Starter kültürler ve starter kültür hazırlanması, Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Robinson, R.K., Batt, C.A., Patel, P.D. (Eds.), 2000, Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, San Diego. Boekhout, T., Robert, V. (Eds.). (2003). Yeasts in food. Elsevier. Xiao, W. (Ed.). (2006). Yeast protocols (p. 392). Totowa, NJ: Humana Press.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler endüstriyel mikrobiyolojide kullanılan önemli mikroorganizmaları bilir.
ÖÇ02 Öğrenciler fermantasyon ve ürünlerini bilir
ÖÇ03 Öğrenciler mikroorganizmalar ve endüstriyel ürün üretimi arasındaki ilişkiyi bilir.
ÖÇ04 Öğrenciler meslek etiğine saygılıdır ve yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve önemi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar: Mayalar Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar. Bakteriler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar: Küfler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Fermantasyon sistemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Starter kültürler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 starter kültür hazırlanması Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Organik asitlerin üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Ekmek mayası ve tek hücre proteini üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Maya otolizatları, Amino asit ve vitamin üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Microbial biyodönüşümler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Genetiksel olarak modifiye edilmiş mikroorganizmalar Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Endüstriye mikrobiyolojide son gelişmeler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Öğrenci sunumları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 02:59