Genel Bilgi
Kod | BT0115 |
Ad | Denizel Nutrasötikler ve Fonksiyonel Gıdalar |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. YASEMEN YANAR |
Dersin Amacı / Hedefi
Denizel nutrasötikleri tanımlamak ve nutrasötikler hakkındaki trendleri ve beklentileri kavramak, omega-3 yağ asitleri, kitin, kitosan, karotenoyitler, kolajen ve jelatin gibi nutrasötiklerin denizel kaynaklardan elde edilme yöntemlerini öğrenmek, nutrasötiklerin potansiyel kullanım olanaklarını değerlendirerek yorumlamaktır
Dersin İçeriği
Mevcut denizel nutrasötiklere genel bir bakış. Omega-3 yağ asitlerinin kökeni ve fonksiyonel gıdalarda kullanımı. Kitin ve kitosanın yağ ve kolesterol düşürücü olarak kullanımı, glikozamin üretimi ve sağlık yararları, denizel kaynaklı proteinlerin, karotenoyitlerin nutrasötik olarak potansiyel kullanım olanakları. Denizel alglerden elde edilen fukosantin ve astaksantin gibi karotenoyit bileşiklerinin fonksiyonel gıdalarda kullanımları. Denizel makroalgler, mikroalgler, bakteriler, mantarlar ve siyanobakterilerden izole edilen çeşitli doğal ürünler ve kullanım olanakları.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Se Kwon Kim 2019, Essentials of Marine Biotechnology. Springer, Switzerland Marıne nutraceuticals Prospects and Perspectives, Boca Raton London New York, CRC Press is an imprint of the Taylor ve Francis Group, an in forma business, Edited by Se Kwon Kim 2013
Notlar
Nutrasötikler ve Fonksiyonel Gıdalar El Kitabı
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Deniz türevli nutrasötikler hakkındaki trendleri ve beklentileri anlatma |
ÖÇ02 | Denizel kaynaklı nutrasötikleri elde edildiği kaynaklara göre sınıflandırma |
ÖÇ03 | Nutrasötiklerin ekstraksiyon yöntemlerini karşılaştırmak |
ÖÇ04 | Denizel kaynaklı proteinlerin, karotenoyitlerin nutrasötik olarak potansiyel kullanım olanaklarını sıralama |
ÖÇ05 | Denizel alglerden elde edilen fukosantin ve astaksantin gibi karotenoyit bileşiklerinin fonksiyonel gıdalarda kullanımlarını açıklama |
ÖÇ06 | Denizel makroalgler, mikroalgler, bakteriler, mantarlar ve siyanobakterilerden izole edilen çeşitli doğal ürünler ve kullanım olanaklarını tartışmak |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | 3 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 3 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | 3 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Küresel Pazarda Nutrasötikler | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Biyoaktif moleküllerin denizel kaynakları | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Deniz Türevli Biyoaktif Bileşenler | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Protein ve peptidler (Jelatin, kolajen ve albumin vb.) | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
5 | Polisakaritler (Carrageenan, Agar agar, fukanlar ve fukanoidler, Kitin, kitosan ve türevleri) | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
6 | Yağ asitleri (Omega-3 yağ asitleri) | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Fenolik bileşikler ve diğer pigmentler (Florotaninler, Karotenoidler: β-karoten ve lutein) | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Denizel probiyotikler ve sağlığa faydaları | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
9 | Jelatinin balık atıklarından ekstraksiyonu | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar |
10 | Astaksantinin kabuklulardan ekstraksiyon yöntemi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar |
11 | Balık kemiklerinden Hidroksiapatit sentezi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar |
12 | Kolajenin balık atıklarından ekstraksiyonu | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar |
13 | Balık derisinden kolajen hidrolizatı elde edilmesi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar |
14 | Biyoaktif bileşiklerin karakterizasyon analizleri I | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
15 | Biyoaktif bileşiklerin karakterizasyon analizleri II | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
16 | Final sınavı | Final sınavı için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final Sınavı | Final sınavı için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 5 | 70 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 5 | 5 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 160 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,40 | ||
AKTS | 6 AKTS |