BT0092 Viral Zoonoz Enfeksiyonlar

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0092
Ad Viral Zoonoz Enfeksiyonlar
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. BİLGE KAAN TEKELİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilere, virüslerin neden olduğu ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonoz ve reverse zoonoz (antropozoonoz) yani insanlardan hayvanlara bulaşabilen enfeksiyonların öğretilmesi. Viral enfeksiyonlar (etiyolojisi, epidemiyolojisi, patogenezi, kliniği, patolojisi, teşhis yöntemleri) hakkında bilgi verilmesi. Viral hastalıklarla mücadele konusunda bilgi verilmesi, bu bilgileri pratiğe uygulayabilme becerisi kazandırılması. Öğrencilere zoonotik hastalıklar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Bu ders Özel Viroloji ve Veteriner Hekimliği için önemli olan virusların ve zoonotik virusların neden oldukları hastalıkların incelenmei ve öğretilmesini içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

1-Kadir Yeşilbağ (Editör). Veteriner Viroloji - Hayvanların Viral Hastalıkları- Medipres, Malatya, Türkiye, 2021. ISBN: 978605972053-3 2- Frederick Murphy, E. Gibbs, Marian Horzinek, Michael Studdert. Veterinary Virology, 3rd Edition - October 15, 1999 eBook ISBN: 9780080552033 3- Veteriner İlaç ve Aşı A’dan Z’ye El Kitabı 2018-2019Yayınevi: Nobel Tıp Kitabevi 4- Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) AŞI REHBERİ, 2018. 5- Ayşin Şen, Veteriner İmmunoloji, Dora Yayınları, 2021, ISBN; 9786052472712 6- P. J. Quinn, B. K. Markey, F. C. Leonard, P. Hartigan, S. Fanning, E. S. Fitzpatrick. Veterinary Microbiology and Microbial Disease, 2nd Edition ISBN: 978-1-405-15823-7 October 2011, Wiley-Blackwell. 7- Samia Metwally (Editor), Gerrit Viljoen (Editor), Ahmed El Idrissi (Editor). Veterinary Vaccines: Principles and Applications ISBN: 978-1-119-50595-2 April 2021 Wiley-Blackwell 8- Bilge Kaan Tekelioğlu. (2020). At Viral Hastalıkları. Akademisyen Yayınları, Ankara, Türkiye. ISBN: 9786257679329

Notlar

B.K. Tekelioğlu, Ç. Avci. Viroloji Uygulama Ders Notları. 2019.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Virüslerin neden olduğu ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonoz enfeksiyonların öğretilmesi.
ÖÇ02 Reverse zoonoz (antropozoonoz) yani insanlardan hayvanlara bulaşabilen enfeksiyonların öğretilmesi.
ÖÇ03 Viral enfeksiyonlar (etiyolojisi, epidemiyolojisi, patogenezi, kliniği, patolojisi, teşhis yöntemleri) hakkında bilgi verilmesi.
ÖÇ04 Viral hastalıklarla mücadele konusunda bilgi verilmesi, bu bilgileri pratiğe uygulayabilme becerisi kazandırılması.
ÖÇ05 Zoonotik hastalıklarda önleme ve korunma tedbirleri ile Ulusal ve Uluslararası mevzuat hakkında hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 3
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 4
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Zoonozların tanımı, halk sağlığı ve hayvan sağlığı açısından önemi Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Zoonozların önemi ve sınıflandırılması, kamu ve özel sektörün ilgili çalışmaları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Viral zoonoz hastaliklar hakkinda genel bilgi Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Viral Zoonozlar ve kanunlar Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Viral zoonozlar ve ihbar zorunluluğu Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Rhabdoviridae ve KUDUZ Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Mevzuat Bilgisi Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
9 Prionlar ve Hastalıkları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Seyahat Sağlığı ve Aşıları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Arbovirus Enfeksiyonları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Picornaviridae ve Şap Hastalığı Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Flavi-,Bunya-, Toga-, Reoviridae Hastalıkları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Arenaviridae ve Herpesviridae Enfeksiyonları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 SABİDAM Teknik Gezi Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notları ve kaynaklardan ilgili bölümleri çalışmak Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 03:09