TB0065 Yemeklik Tane Baklagillerde Çeşit Kavramı ve Ayrımı

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TB0065
Ad Yemeklik Tane Baklagillerde Çeşit Kavramı ve Ayrımı
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYBEGÜN TON
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Yemeklik tane baklagillerin tür ve çeşitlerin ayrımı arasındaki farklılıkları teşhisinde uygulanan metotlerı öğrenir.

Dersin İçeriği

Yemeklik Tane Baklagillerde bitkisel özelliklerinin öğretilmesi, türlerin ve çeşitlerin ayrımı, ülkemizde yemeklik tane baklagillerde yeni geliştirilen çeşitlerin tanıtılması içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Şehirali S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 314. Ankara. Akçin A. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 8, Konya Akçin A. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 8, Konya

Notlar

Akçin A. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 8, Konya Anonymous, 1998. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Fasulye, Nohut, Mercimek, Bakla, Bezelye, Börülce Farklılık, Yeknesaklık ve Durulmuşluk Testleri Bitki Özellik Belgesi, Ankara.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemeklik tane baklagillerde vejetatif ve generatif karakterleri bilir.
ÖÇ02 Yemeklik tane bakliagillerde çeşitler arasındaki farkları bilir.
ÖÇ03 Yemeklik tane baklagillerde yeni çeşitleri ve onların önemli özelliklerini bilir.
ÖÇ04 Çeşitlerin tanıma metodlarını bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. 3
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. 5
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme, liderlik yapabilme yetisi taşır. 2
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki kaynaklara ulaşarak güncel gelişmeleri takip ederek, kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yemeklik tane baklagillerin sınıflandırılması Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Çeşit ayrımının önemi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Yemeklik tane baklagillerin teşhis metodu Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Kuru fasulyenin morfolojik özellikleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yeni kuru fasulye çeşitlerin tanıtımı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Nohutun morfolojik özellikleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Yeni nohut çeşitlerinin tanıtımı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Vize Sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Mercimeğin morfolojik özellikleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yeni mercimek çeşitlerinin tanıtımı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Kuru börülcenin morfolojik özellikleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yeni börülce çeşitlerinin tanıtımı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Kuru bezelyenin morfolojik özellikleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yeni bezelye çeşitlerinin tanıtımı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Kuru baklanın morfolojik özellikleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yeni kuru bakla çeşitlerinin tanıtımı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 Final Sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 09:54