TB0055 Yemeklik Tane Baklagillerde Kalite Özellikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TB0055
Ad Yemeklik Tane Baklagillerde Kalite Özellikleri
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYBEGÜN TON
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı yemeklik tane baklagillerinde kalite özelliklerini tanımlamak ve kaliteyi etkileyen genetik ve çevresel faktörler ile ilgili bilgiler vermektir.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında yemeklik tane baklagiller kalite kavramı ve önemli kalite bileşenleri, besleme değeri, beslenmeyi olumsuz etkileyen bileşikler, değişik uygulamaların besleme değeri üzerindeki etkileri ve kaliteyi etkileyen çevresel faktörler konusunda bilgi verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Şehirali S. (1988.) Yemeklik Tane Baklagiller A.Ü Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Ankara Çiftçi C.Y. (2006) Yemeklik Tane Bakalgiller Doçentlik, Doktora, Yüksek Lisans Tez Çalışmaları ve Özetleri (1938-2005). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dairesi Başkanlığı. 166s. Ankara. Çiftçi, C.Y. (2006). Yemeklik Tane Baklagillerde Araştırma Maklaleri ve Özetleri(1939-2005) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dairesi Başkanlığı. 248s. Ankara.

Notlar

Yemeklik Tane Baklagiller. Ders notu. Özdemir,S,2006.Yemeklik Baklagiller. Hasad Yayıncılık Notlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemeklik Tane Baklagillerinde kaliteyi etkileyen genetik ve çevresel faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Yemeklik Tane Baklagillerinde kalitenin önemini bilir.
ÖÇ03 Yemeklik Tane Baklagiilerin Besleme Değerini Bilir
ÖÇ04 Yemeklik tane baklagillerin kalite özelliklerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. 3
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme, liderlik yapabilme yetisi taşır. 5
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki kaynaklara ulaşarak güncel gelişmeleri takip ederek, kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yemeklik Tane Baklagillerin Kalite Kavramı ve Önemi Literaratür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yemeklik Tane Baklagillerin Kalite Bileşenleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Yemeklik Tane Baklagillerin Besleme Değeri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Yemeklik Tane Baklagillerde Protein, Yağ, Folik Asit ve Mineraller Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yemeklik Tane Baklagillerde Karbonhidratlar ve Diyetsel Lifler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yemeklik Tane Baklagillerde Beslenmeyi Olumsuz Etkileyen Bileşikler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Yemeklik Tane Baklagillerde Enzim İnhibitörleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Vize sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Yemeklik Tane Baklagillerde Fenolik Bileşikler ve Siyogenik Glikozitler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yemeklik Tane Baklagillerde Saponinler ve Fitatlar Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Yemeklik Tane Baklagillerde Oligasakkaritler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Değişik Uygulamaların Yemeklik Tane Baklagillerde Besleme Değeri Üzerindeki Etkileri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Yemeklik Tane Baklagillerde Pişme Kalitesi Etkileyen Faktörler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yemeklik Tane Baklagillerde Kaliteyi Etkileyen Çevresel Faktörler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yemeklik Tane Baklagillerde Kalite Islahı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Final Sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 09:53