Genel Bilgi
Kod | TB013 |
Ad | Yemeklik Tane Baklagillerde ürün Standardizasyonu |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ADEM EMİN ANLARSAL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Yemeklik tane baklagillerde standardizasyon önemi ve yöntemleri konusunda bilgiler vermektir
Dersin İçeriği
Yemeklik tane baklagillerde ürün standardizasyonun önemi, tanıtımı, Türk Standartları Enstitüsü yönetmeliklerine göre yemeklik tane baklagil türlerinde standardizasyonda kullanılan tanımlar, ürünlerin sınıflandırılması, derecelendirilmesi, örnek alma, muayene ve ambalajlamada dikkat edilmesi gereken konular anlatılacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Sehirali,S,1988.Yemeklik tane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Ders Kitabı.
Notlar
Türk standartları Enstitüsü. Türk standardı ( Nohut,Mercimek, kuru fasulye)
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yemeklik tane baklagillerin standardizasyonun önemi ve tanıtımı hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | Yemeklik tane baklagil türlerinin standartları ,sınıflandırılması, konusunda bilgi sahibi olur. |
ÖÇ03 | Yemeklik tane baklagli türlerinin derecelendirilmesi konusunda bilgi sahibi olur |
ÖÇ04 | Yemeklik tane baklagilleri türlerinin depolanması konusunda bilgi sahibi olur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. | 3 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yemeklik tane baklagillerde standardizasyonun önemi ve tanıtımı | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Yemeklik tane baklagillerde sınıflandırılma ve derecelendirme | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Numune alma,muayene ve deneyler | literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Ambalajlama, Muhafaza ve taşıma | literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Muhafaza ve taşıma | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Kuru fasulye standartları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Nohut standartları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara sınavı | Sınava Hazırlama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Nohut deneyler | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Kabuklu ve iç mercimek standartları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Sarı mercimek standartları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Kuru börülce standarları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Kuru bakla standartları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Yemeklik tane baklagillerde tohumluk standartları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | leblebilik nohut standartları | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl sonu sınavları | Sınava hazırlama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyılsonu sınavları | Sınava hazırlama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |