MG1706 Sermaye Bütçelemesi

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MG1706
Ad Sermaye Bütçelemesi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin genel amacı, firmalarda sabit sermaye yatırımları ve önemini açıklamak; bununla birlikte, farklı ortamlarda sabit sermaye yatırımı düşüncelerinin farklı bakış açılarıyla değerlendirilebilmesi konusunda ayrıntılı bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Bu derste yatırım projelerinin hazırlanma ve değerleme süreci ile yatırım teşvik sisteminin Türkiye uygulamalarından bahsedilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1.Zeki Uslu, Yıldırım Beyazıt ÖNAL,Yatırım Projeleri, 2007 2.Öztin, Akgüç, Finansal Yönetim, 7.baskı, 1998 3.Sarıaslan, Halil; Yatırım Projelerinin Hazırlanması ve Değerlendirilmesi, Turhan Yayıncılık, 1997.

Notlar

Ceylan, Ali, Finansal Yönetim


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İşletmelerde yatırım türlerini sınıflandırır ve sabit sermaye kavramını açıklar
ÖÇ02 İşletmelerin sermaye maliyetlerini hesaplar
ÖÇ03 Sabit sermaye yatırımlarında işletmenin elde edeceği nakit akışlarını kavrar ve hesaplar
ÖÇ04 Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan statik ve dinamik yöntemleri uygular


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal 1.Finansman Yönetimi, Muhasebe Yönetimi, Üretim Yönetimi, Pazarlama Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon ve Sayısal Yöntemler kavramlarını tanımlayarak birbirleriyle olan ilişkilerini açıklama.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal 2.İşletme yönetiminin kuram ve modelleri, sayısal ve istatistik yöntemlerini tanımlayarak karşılaştırma. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal 3. Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgiye ulaşma ve yorumlama.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal 4. İşletme yönetimindeki kuram ve modelleri, sayısal ve istatistik yöntemleri uygulama. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal 5.İşletme yönetiminde uygulanan kuram ve modellerin, sayısal ve istatistik yöntemlerin sonuçlarını yorumlama.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı 6.Karşılaştığı işletme sorunlarının çözümü için uygun yöntemleri belirleyebilme. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı 7.İşletme süreçleri yönetiminin temel adımlarını izleyerek uygulayabilme.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı 8.Temel sayısal ve istatistiksel analiz programlarını kullanarak en uygun sonuca ulaşabilme.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 9.Proje yöneticisi veya katılımcısı olarak hedeflere uygun çalışma. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 10.Bireysel ve/veya ekip içinde sorumluluk alarak etkin rol alma.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği 11.Araştırma ve öğrenme sürecinin hayat boyu devam ettiği bilinci ile güncel gelişmeleri izleyerek kendini sürekli geliştirme.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği 12.Akademik kurallar çerçevesinde bilimsel kaynaklardan elde edilen verilerden yeni bilgiler üreterek bunları etkin biçimde yorumlama. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği 13.İşletme alanında kazandığı bilgileri, farklı alanlardaki bilgilerle ilişkilendirebilme.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik 14.Akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun olarak taraflarla sözlü ve yazılı olarak iletişim kurabilme.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik 15.Akademik kurallar çerçevesinde alana ilişkin kaynaklardan elde ettiği bilgileri sentezleyerek etkin biçimde sunma. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik 16.İşletme bilim dalında ve işletme meslek alanlarında karşılaşılan etik ve yasal konulara uygun davranma.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik 17.İşletmenin tüm temel fonksiyonları hakkında bilim, kurum ve toplum etiğine uygun özgün araştırmalar yapma.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik 18.Eleştirel bir bakış açısıyla mevcut problemleri saptayarak çözümler önerme. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sabit sermaye yatırımı ve önemi Yatırım Projeleri kitabının ilk bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Sermaye bütçelemesi kapsamında finans matematiği Finansal Yönetim kitabının 8.bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Sermaye bütçelemesi kapsamında finans matematiği-2 Finansal Yönetim kitabının 8.bölümünün okunması-2 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 Sermaye bütçelemesi kapsamında sermaye maliyetinin hesaplanması Finansal Yönetim kitabının 11.bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Sermaye bütçelemesi kapsamında sermaye maliyetinin hesaplanması-2 Yatırım projeleri kitabının 11. bölümün okunması-2 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Sabit sermaye yatırımı projelerinde nakit akışlarının hesaplanması Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.230-243'ün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Paranın zaman değerini dikkate almayan sermaye bütçelemesi teknikleri Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.243-251'in okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Paranın zaman değerini dikkate alan sermaye bütçelemesi teknikleri Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.251-276'nın okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Paranın zaman değerini dikkate alan sermaye bütçelemesi teknikleri-2 Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.251-276'nın okunması-2 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Sabit sermaye yatırımlarının değerlendirilmesinde karşılaşılan özel sorunlar ve değerlendirilmesi Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.279-286 'nın okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Sabit sermaye yatırımlarının değerlendirilmesinde indirgenmiş nakit akımı yaklaşımının yetersizliği tartışmaları Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.286-289 'un okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Sabit sermaye yatırımlarının değerlendirilmesinde reel opsiyon yaklaşımı Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.289-299 'un okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Belirsizlik koşulları ve enflasyon ortamında sabit sermaye yatırımlarının değerlendirilmesi Yatırım projeleri kitabının 6. bölüm s.299-323 'ün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 İşlenen konuların gözden geçirilmesi Ders kitabının ilgili bölümlerinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2023 02:34