ATO223 Turizm Pazarlaması

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ATO223
Ad Turizm Pazarlaması
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. ALİ SERHAT ÖZKÜTÜK


Dersin Amacı

Bu ders ile konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmeleri için pazarlama ilkelerini yorumlayabilme ve genel pazarlama uygulamalarını geçekleştirebilme bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Turizm Pazarlama Kavramı genel olarak pazarlamayı açıklamak, turizm pazarlamasına girişi açıklamak ve turizm pazarını açıklamak konuları, Turizm Pazarlama Karması turistik ürün, dağıtım sistemi, tanıtma stratejileri, turizmde tutundurma Pazarlama Araştırması pazarlama araçlarının yararları, pazarlama araştırmasının yöntemi, pazarlama araştırmasının planı, pazarlama araştırması konuları, pazarlama politikası ve ilkeleri, uluslar arası turizm pazarlama araştırması konuları anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Doç.Dr. Emre Ozan AKSÖZ, TURİZM PAZARLAMASI, Anadolu AÖF yayınları

Notlar

Dijital kaynaklar, Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramları açıklar.
ÖÇ02 Pazar bölümlendirmesi ve hedef pazar seçimini ilişkilendirir.
ÖÇ03 Turizm pazarlama karmasını açıklar
ÖÇ04 Turizm Pazarlaması Planlama sürecini açıklar
ÖÇ05 Turizm pazarlamasının işletme içerisindeki yerini tartışır.
ÖÇ06 Elektronik ortamda pazarlama işlemlerini yönetir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genel olarak pazarlama Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Turizm pazarlamasına giriş Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Pazarlama bilgi sistemi Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Turizm pazarı-piyasası, Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Turistik ürün Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Turistik ürünün fiyatlandırması I Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Turistik ürünün fiyatlandırması II Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Turizmde dağıtım Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Turistik ürünün tutundurulması Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Turizmde tanıtma I Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Turizmde tanıtma II Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Turizm pazarlama araştırması I Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Turizm pazarlama araştırması II Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Turizm pazarlama politikası Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS