Genel Bilgi
Kod | ZO662 |
Ad | Yumurta Tavuğu Yetiştirme ve Islahı |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Yumurtacı damızlık tavuk yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda bilgi sahibi olmak. Yarka yetiştiriciliği konusunda teorik ve pratik bilgi edinmek.
Dersin İçeriği
Ebeveyn yetiştiriciliğinin önemi, yumurtacı ırk ve hibrit tavuk tiplerinin özellikleri, Türkiye’de yerli hibrit çalışmaları, büyük ebeveyn ve ebeveynler, materyal akışı, cinsiyete bağlı kalıtım, cinsiyet ayrımı ve önemi, işletme tipleri, yumurtacıların performansını etkileyen çevre faktörleri, yumurtacı tavukların standartları, ikinci verim yılı yetiştiriciliği, ekonomik özellikler ve kalıtımları, ebeveyn özelliklerinin ıslahı, test işlemleri ve seleksiyon yöntemleri, gelişmeler ve araştırma sonuçları.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
power point sunular, ders kitabı.
Notlar
internet kaynakları.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Damızlık tavuk yetiştiriciliğini bilir. |
ÖÇ02 | Islah yöntemlerini bilir |
ÖÇ03 | Damızlıkçı işletmelerde sorumluluk alır |
ÖÇ04 | Damızlık işletmelerin , üretim kolları için ne kadar önemli olduğunu, üretimin sürekliliği için yeni neslin devamlı sağlanması gerektiğini bilir. |
ÖÇ05 | Damızlık işletmeler ile kuluçkahane ve üreticiler arasındaki önemi kavrar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 4 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dünya ve Türkiye’de yumurta üretiminin durumu ve geleceği. AB ilişkileri ve Türkiye Tavukçuluğu | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Yumurtacı tavuk ırkları ve soylarının özellikleri. Islah ve üretim açısından önemleri ve kullanılma alanları | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Kahverengi ve Beyaz yumurtacı saf hatlar, büyük ebeveynler ve ebeveynlere ait özellikler | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Beyaz ve kahverengi yumurtacı hibritler ve özellikleri. Türkiye’de bulunan yumurtacı hibritler ve özellikleri | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Yumurta tavukçuluğunda ıslah uygulamaları. Islahta ele alınan özellikler ve ıslah uygulamaları. Islah şirketlerinin çalışma sistemi | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Günlük civcivlerde cinsiyet ayrımının önemi ve yöntemler | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Damızlık yumurta tavukçuluğu yetiştirme sistemi | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirilme sistemi. Civciv ve piliç yetiştiriciliği | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Yumurtlama dönemi yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirme tekniği (Aydınlatma, yumurta kalitesinin korunması, verimin değerlendirilmesi) | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
11 | Yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinde yetiştirme tekniklerinin karşılaştırılması. Ekonomik karşılaştırmalar ve hayvan refahı | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Yumurta tavuklarında ıslah ve üretimle ilgili gelecek beklentileri | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | İşletmede uygulama | uygulama hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
14 | Ödev sunumu/tartışma - 1 | makale tarama, powerpoint sunu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Ödev sunumu/tartışma - 2 | makale tarama, powerpoint sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |