Genel Bilgi
Kod | ZO629 |
Ad | Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağlıklı ve Kaliteli Süt Üretimi |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Zootekni bölümü öğrencilerinin, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretimi konusunda bilgilendirilmesi
Dersin İçeriği
büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt tanımı, özellikleri, ineğe bağlı, çevre bağlı ve üretim şekline bağlı olarak kaliteyi etkileyen faktörler verilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak
Kaynaklar
GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020
Notlar
GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | sağlıklı ve kaliteli süt tanımlarını öğrenir |
ÖÇ02 | Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretimini öğrenir |
ÖÇ03 | Süt sığırcılığında ineğe bağlı faktörleri öğrenir |
ÖÇ04 | Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretiminde ineğe bağlı bileşenleri öğrenir. |
ÖÇ05 | Süt sığırcılığında çevreye bağlı faktörleri öğrenir |
ÖÇ06 | Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretiminin bileşenlerini öğrenir. |
ÖÇ07 | çiftlikte kaliteyi bozan kritik aşamaları tespitini ve düzeltme yoların öğrenir. |
ÖÇ08 | Ahırda süt kalitesini etkileyen faktörleri öğrenir |
ÖÇ09 | Kaliteli ve sağlıklı süt elde etmek için dikkat edilmesi gereken konuları öğrenir |
ÖÇ10 | Kaliteli ve sağlıklı süt kriterlerini ve üretim koşullarını öğrenir |
ÖÇ11 | Türkiye'de sağlıklı süt üretimini etkileyen faktörleri öğrenir |
ÖÇ12 | İnek ve ahır temizlik puanlamayı öğrenir |
ÖÇ13 | Hayvancılıkta sağlıklı süt üretimini etkileyen faktörleri öğrenir |
ÖÇ14 | süt kalite kriterlerini ve maniplasyon yollarını öğrenir. |
ÖÇ15 | süt kalite kriterlerini öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 1 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hayvancılıkta sağlıklı süt üretimini belirleyen risk faktörleri | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | İşletmenin konumu ve yerleşim planının süt kalitesine etkisi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Çiftlik sürü sağlık koruma uygulamalarının süt kalitesine etkisi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Hayvan refahının süt kalitesine etkisi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Mevsim ve iklimsel etkilerin süt kalitesine etkisi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
6 | Hayvancılıkta yem ve su kaynaklarının süt kalitesine etkisi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Hayvansal üretimde ortaya çıkan atıkların değerlendirilmesi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Yöntem Seçilmemiş |
8 | Ara Sınav | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Süt işletmelerinde hijyen uygulamalarının süt kalitesine etkisi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Personel ve ziyaretçi kontrolünün önemi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | İşletmelerde kayıt tutma ve değerlendirmenin önemi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Sürü idari uygulamalarının süt üretimine muhtemel etkileri | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | Sütün vizkozitesini değiştiren durumlar | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
14 | Süt kalite ve sağlığını etkileyen bileşenler | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
15 | Süt serum proteinlerinin önemi | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 18 | 18 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |