ZO005 Yumurta Bilimi ve Teknolojik Özellikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO005
Ad Yumurta Bilimi ve Teknolojik Özellikleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN


Dersin Amacı

Yumurtanın besin değeri ve pazarlamaya elverişlilik açısından iç ve dış kalite kriteri yöntemlerinin incelenmesi

Dersin İçeriği

Yumurta nedir?, yumurtanın yapısı, yumurtanın oluşumu, yumurta iç kalite kriterleri, yumurta dış kalite kriterleri, yumurta iç kalite ölçümü, yumurta dış kalite ölçümü, yumurta kalitesini etkileyen faktörler, yumurta kalitesini koruma, yumurta kalite standartları, yumurta kusurları, sofralık yumurtaların depolanması, kuluçkalık yumurtaların depolanması, genel değerlendirme

Dersin Ön Koşulu

ders ön koşulu bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Hocanın ders notu

Notlar

Tavukçuluk Kitabı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yumurtanın oluşumunu öğrenir
ÖÇ02 Yumurta iç ve dış kalitesini öğrenir
ÖÇ03 Yumurta işleme teknolojisini öğrenir
ÖÇ04 Yumurtanın fiziksel, kimyasal yapısı ve besin madde içeriği hakkında bilgi edinir
ÖÇ05 Yumurtanın kalite sınıflandırılmasını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi ve önemi ders çıktılarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Anlatım
2 Yumurtanın besin madde içeriği bakımından önemi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Yumurta oluşumu ve fizyolojisi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Yumurtanın bölümleri ve kimyasal bileşimi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yumurtanın mikrobiyolojik yapısı ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre yumurta ve yumurta ürünleri tebliği içeriğinin incelenmesi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7 Yumurta kalite kriterleri ve kalitenin belirlenmesi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar ara sınav notlarına çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yumurtaların farklı ürünlere işlenmesi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yumurtanın kırılarak bütün yumurta bölümlerinin incelenmesi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 Yumurta oluşum ve fizyolojisini belirlemek amacıyla hayvan kesimi sonrası dişi üreme sisteminin incelenmesi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Yumurta kalite kriterlerinin belirlenmesi için gerekli olan alet-ekipmanların hazırlığı ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk temizliği, gizli çatlak, hava boşluğunun durumu gibi kabuk kırılmadan önceki kalite özelliklerinin belirlenmesi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
14 Yumurta kırıldıktan sonra ise ak yüksekliği, ak unluğu, genişliği, sarı çapı, ak pH’sı gibi iç kalite kriterlerinin ölçülesi ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Elde edilen verilerin formüller yardımıyla hesaplanarak şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi, sarı indeksi Haugh birimi gibi özelliklerin hesaplanması ders çıktılarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları final notlarına çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları final notlarına çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS