ZO595 Rumen Metabolizması

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO595
Ad Rumen Metabolizması
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. UĞUR SERBESTER


Dersin Amacı

Bu derste öğrencilerin rumen fermantasyonu konusundaki bilgi birikiminin artırılması ve kontrol ile manipülasyon konularını öğrenmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu dersin kapsamında rumenin anatomi ve fizyolojisi, rumen mikrobiyal populasyonu ve fermantasyon yetenekleri üzerinde durulacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Bu dersi alacak öğrencilerin öncelikle lisans döneminde genel hayvan besleme ve ruminant besleme derslerini alması ya da dersin hocası ile önceden konuşarak onayını alması gerekmektedir.

Kaynaklar

Rumenelogy (Springer, 2016)

Notlar

NASEM (2021). Nutrient requirements of dairy cattle. NAP, USA.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Rumen anatomisi ve fizyoloji hakkında bilgi birikimini artırır
ÖÇ02 Rumen fermantasyonunun kontrrolü ve modifikasyonunu öğrenir
ÖÇ03 Rumen mikrobiyolojisini öğrenir
ÖÇ04 Rumen koşulları ve verim ile sağlık arasındaki ilişkileri öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Rumenin anatomi ve fizyolojisi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Rumen mikrobiyolojisi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Ruminal fermantasyon Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Rumende lipid metabolizması Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Rumen asidozu Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Ruminal fermentasyonunun kontrolü ve manipülasyonu Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Kasaplık sığırlar için tahılların işlenmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Ruminantlarda karaciğer ve iç organlara besin madde akışı Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Rumen modelleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Sindirilebilirlik denemlerinin planlanması ve analizleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yemlerin besin madde içerikleri ve rumen koşulları üzerine etkileri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ruminantlarda nişasta kullanımı Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Sığırların tamponlayıcı madde gereksinmeleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Küçük ruminantların tamponlayıcı madde gereksinmeleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS