Genel Bilgi
Kod | ZO0043 |
Ad | Besi Sığırları:Üretim ve Yönetim Uygulamaları |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi GÖKHAN GÖKÇE |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
En ekonomik, en fazla miktarda ve kaliteli et üretimi için gerekli temel bilgileri aktarma.
Dersin İçeriği
Besi tanımı, yöntemleri ve uygulamaları
Dersin Ön Koşulu
ön koşul yok
Kaynaklar
Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Et Sığırcılığı ve Sığır Besiciliği) Prof. Dr. Özel Şekerden, Prof.Dr. Kemal Özkütük., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, No:91, Samsun, 1995
Notlar
üyükbaş Hayvan Yetiştirme (Et Sığırcılığı ve Sığır Besiciliği) Prof. Dr. Özel Şekerden, Prof.Dr. Kemal Özkütük., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, No:91, Samsun, 1995
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Et sığırcılığı konularında karşılaşılan sorunların çözümü için temel bilgi donanımına sahip olmak |
ÖÇ02 | Et sığır ırklarını tanır |
ÖÇ03 | Besi yöntemlerini bilir |
ÖÇ04 | Et kalitesi hakkında bilgi sahibidir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 2 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Beside kullanılacak hayvanın seçimi | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Besiye etki eden faktörler | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Besi yöntemleri | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Besi yöntemleri 2 | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Besi yöntemleri 3 | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Besi yöntemleri 4 | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Beside kullanılan yemler | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
|
9 | Su ihtiyacı, kuru madde gereksinimi | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Besi sığırlarının enerji ve besin madde gereksinimleri | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Besi sığırlarının vitamin ve mineral gereksinimleri | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Besi işletmelerinde kullanılan ekipmanlar, besi sığırı yetiştirmede kullanılan yemler | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Besi sığırcılık işletmelerinin yönetimi | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Çiftlik uygulaması | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
15 | Çiftlik uygulaması 2 | ön hazırlık gerekmiyor | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |