ZO0043 Besi Sığırları:Üretim ve Yönetim Uygulamaları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO0043
Ad Besi Sığırları:Üretim ve Yönetim Uygulamaları
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi GÖKHAN GÖKÇE
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

En ekonomik, en fazla miktarda ve kaliteli et üretimi için gerekli temel bilgileri aktarma.

Dersin İçeriği

Besi tanımı, yöntemleri ve uygulamaları

Dersin Ön Koşulu

ön koşul yok

Kaynaklar

Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Et Sığırcılığı ve Sığır Besiciliği) Prof. Dr. Özel Şekerden, Prof.Dr. Kemal Özkütük., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, No:91, Samsun, 1995

Notlar

üyükbaş Hayvan Yetiştirme (Et Sığırcılığı ve Sığır Besiciliği) Prof. Dr. Özel Şekerden, Prof.Dr. Kemal Özkütük., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, No:91, Samsun, 1995


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Et sığırcılığı konularında karşılaşılan sorunların çözümü için temel bilgi donanımına sahip olmak
ÖÇ02 Et sığır ırklarını tanır
ÖÇ03 Besi yöntemlerini bilir
ÖÇ04 Et kalitesi hakkında bilgi sahibidir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beside kullanılacak hayvanın seçimi ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Besiye etki eden faktörler ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Besi yöntemleri ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Besi yöntemleri 2 ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Besi yöntemleri 3 ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Besi yöntemleri 4 ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Beside kullanılan yemler ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Su ihtiyacı, kuru madde gereksinimi ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Besi sığırlarının enerji ve besin madde gereksinimleri ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Besi sığırlarının vitamin ve mineral gereksinimleri ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Besi işletmelerinde kullanılan ekipmanlar, besi sığırı yetiştirmede kullanılan yemler ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Besi sığırcılık işletmelerinin yönetimi ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Çiftlik uygulaması ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Çiftlik uygulaması 2 ön hazırlık gerekmiyor Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 04:05