Genel Bilgi
Kod | ZO014 |
Ad | Kanatlılarda Sindirim Fizyolojisi ve Metabolizması |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LADİNE ÇELİK |
Dersin Amacı / Hedefi
Kanatlı hayvanların sindirim fizyolojisi ve metabolizmasını öğretmek
Dersin İçeriği
Sindirim kanalının anatomisi, Yem alımı, yutma ve iştah, Sindirim kanalından besinlerin geçişi, Sindirim sıvısı salgıları, Karaciğer ve safra, Besinlerin emilimi, metabolizması ve boşaltımı.
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul bulunmamaktadır.
Kaynaklar
Avian Physiology (1986). Editor: P.D. Sturkie
Notlar
Avian Physiology (1986). Editor: P.D. Sturkie
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sindirim kanalının anatomisini öğrenir. |
ÖÇ02 | Yem alımı, yutma ve iştahı öğrenir. |
ÖÇ03 | Sindirim kanalından besinlerin geçişini öğrenir. |
ÖÇ04 | Sindirim sıvısı salgılarını öğrenir. |
ÖÇ05 | Karaciğer ve safranın fonksiyonlarını öğrenir |
ÖÇ06 | Besinlerin emilimi, metabolizması ve boşaltımını öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sindirim kanalının anatomisi, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Yem alımı, yutma ve iştah, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Sindirim kanalından besinlerin geçişi, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Sindirim sıvısı salgıları, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Karaciğer ve safranın fonksiyonları, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Suyun emilimi, metabolizması ve boşaltımı. | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Karbonhidratların emilimi, metabolizması ve boşaltımı-1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Karbonhidratların emilimi, metabolizması ve boşaltımı-2 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Yağların emilimi, metabolizması ve boşaltımı-1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Yağların emilimi, metabolizması ve boşaltımı-2 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Proteinlerin emilimi, metabolizması ve boşaltımı-1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Proteinlerin emilimi, metabolizması ve boşaltımı-2 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Vitaminlerin emilimi, metabolizması ve boşaltımı | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Minerallerin emilimi, metabolizması ve boşaltımı. | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |