ILEM726 Feminist Film Kuramı

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ILEM726
Ad Feminist Film Kuramı
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NÜKET ELPEZE ERGEÇ


Dersin Amacı / Hedefi

To examine feminist film theories, to develop a critical perspective by using them in the analysis of films.

Dersin İçeriği

Feminst film kuramlarını incelemek, filmlerin analizinde kullanarak eleştirel bir bakış açısı geliştirmek

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ryan, M., Lenos, M. (2014). Film Çözümlemesine Giriş: Anlatı Sinemasında Teknik ve Anlam (1. Baskı). Ankara: De Ki Yayınları. Smelik, A. (2008). Feminist Sinema ve Film Teorisi-Ve Ayna Çatladı (1. Baskı). İstanbul: Agora Kitaplığı.

Notlar

Kabadayı, L. (2013). Film Eleştirisi:Kuramsal Çerçeve ve Sinemamızdan Örnek Çözümlemeler (2. Baskı). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Özarslan, Z. (2013). Film Eleştirisi El Kitabı (1. Baskı). Ankara: Dipnot Yayınları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Feminist yaklaşımları öğrenir
ÖÇ02 Medya metinlerini değerlendirmeyi öğrenir
ÖÇ03 sinema ve feminist düşünce arasında ilişki kurar
ÖÇ04 Feminist film yaklaşımlarını bilir
ÖÇ05 Feminist sinemayı değerlendirebilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İletişim Çalışmaları disiplinleri içerisindeki olguları açıklayabilecek kavramsal ve kuramsal yetkinliğe sahip olur. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal bilimler alanında kullanılan temel kavramsal yaklaşımlar konusunda yeterli bilgiye sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İletişim ve medya çalışmalarına ilişkin temel metodolojik yaklaşımlara, yöntemlere, araştırma tekniklerine ve bunları uygulama ve değerlendirme bilgisine hâkimdir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İletişim Çalışmaları alanında yerel, ulusal ve uluslararası sorunları saptar. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bu sorunları çözümleyebilmek amacıyla uygun metodolojilerin içerisinde veri toplama, analiz tekniklerini seçer ve ampirik çalışmaları uygular. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İletişim çalışmaları alanında tasarladığı bir toplumsal araştırmayı raporlaştırır ve akademik kurallara uygun özgün eserler haline getirir. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal bilimler alanındaki olguları disiplinlerarası bağlamda analiz ve sentez yapma becerisi kazanır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alır, liderlik yapar ve etkin biçimde çalışır. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenimini bir üst eğitim düzeyine taşır. 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alana ilişkin bilgisini yazılı ve sözlü olarak etkin ve sistemli şekilde aktarır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerleri tanır ve uygular.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Eleştirel düşünme becerisini geliştirir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Feminizm genel giriş reading Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Feminizmin doğuşu ve sinema ile ilişkisi Smelik, A. (2008). Feminist Sinema ve Film Teorisi-Ve Ayna Çatladı (1. Baskı). İstanbul: Agora Kitaplığ Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Feminizmin doğuşu ve sinema Smelik, A. (2008). Feminist Sinema ve Film Teorisi-Ve Ayna Çatladı (1. Baskı). İstanbul: Agora Kitaplığ Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
4 Lacan ve Sinema Lacan, J. (2013). Fallusun Anlamı; [The Signification of Fallus]. (S. M. Tura, Çev.) İstanbul: Altı Kırk Beş Yayınları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Lacan, Feminizm ve Sinema Lacan, J. (2013). Fallusun Anlamı; [The Signification of Fallus]. (S. M. Tura, Çev.) İstanbul: Altı Kırk Beş Yayınları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Proje Temelli Öğrenme
6 Mulvey ve Feminist Sinema MULVEY, Laura (1997). Görsel Haz ve Anlatı Sineması, (Çev. Nilgün Abisel), Kare, (21): 38-46. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
7 Mulvey ve Sinema MULVEY, Laura (1997). Görsel Haz ve Anlatı Sineması, (Çev. Nilgün Abisel), Kare, (21): 38-46. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Performatif sinema ABİSEL, Nilgün (2005). Türk Sineması Üzerine Yazılar, Ankara: İmge Kitabevi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Performatif feminizm ve sinema Butler, Judith (2008) Cinsiyet Belası: Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi çev. Başak Ertür (İstanbul: Metis Yayınları, 2008) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Feminist film Öztürk, Ruken (2000). Feminist Film Politikası: Mürebbiye Örneği. Kültür ve İletişim, 3 (1), 71- 97. Ryan, Michael ve Lenos, Melissa (). Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi. Film Çözümlemesine Giriş. Ankara: De Ki. 231-243. � Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 feminist film pratiği Hayward, Susan (2012). Feminist Sinema Kuramı. Sinemanın Temel Kavramları (U. Kutay & M. Çavuş, Çev.). İstanbul: Es. 137-154.� Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 feminist film pratiği ve sinema kuramı Hayward, Susan (2012). Feminist Sinema Kuramı. Sinemanın Temel Kavramları (U. Kutay & M. Çavuş, Çev.). İstanbul: Es. 137-154. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Queer sinema Butler, Judith (2008) Cinsiyet Belası: Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi çev. Başak Ertür (İstanbul: Metis Yayınları, 2008) Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
15 eşcinselliğin sinemada temsili Davies, Steven Paul. (2010) Eşcinsel Sineması Tarihi: Sinemada Görünür Olmak, çev. Ali Toprak (İstanbul: Kalkedon Yayıncılık, 2010). Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.05.2023 03:40