Genel Bilgi
Kod | SD0494 |
Ad | Mikrobiyolojik Pratikler |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Belirsiz |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ |
Dersin Amacı / Hedefi
biyoloji ve ziraat fakültesi, gıda mühendisliği, veterinerlik fakültesi öğrencilerinin iş bulmada cv sinde etkin laboratuvar uygulamaları beceri kazanımı ve akademik alanda mikrobiyoloji uygulamalarının gerekli gıda kalite kontrol analizlerinde teknik pratiklerin kazanımı
Dersin İçeriği
Gıdalarda mikrobiyolojik kalite kontrol analizleri: Gıda güvenliğinde; Gıda çeşitlerine göre risk oluşturan ( bozuculzr ve patojenler) mikroorganizmaların tespitinde mikrobiyolojik analiz çeşitleri
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Uygulamalı mikrobiyoloji laboratuvar föyü ve genel mikrobiyoloji notları
Notlar
güncel makaleler ve ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ hakkında genel bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Gıda kontrol kalite parametreleri hakkında bilgi sahibi olur. Gıda mikrobiyolojisi açısından Laboratuvar ortamını bilir. |
ÖÇ03 | Mikrobiyoloji laboratuvarında, farklı gıdalarda numune hazırlama, dilüsyon, plakta koloni sayımı yapar. Besiyerlerini tanır ve hazırlar. |
ÖÇ04 | Gıdalarda Analiz yöntemlerini; psikrofil, termofil, anaerobik mezofil bakteri tespitini yapar, sonucu yorumlar. |
ÖÇ05 | Laboratuvarda herhangi bir ajanın ( bitkisel , sentez) antimikrobiyal etkisini test eder. |
ÖÇ06 | Sonuçta gıda gıdalarda kalite güvenlik açısından mikrobiyolojik analizini yapar, yorumlar. Ajanların antimikrobiyal aktivitesini belirler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARI; GENEL KURALLAR GIDA MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINA GİRİŞ | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
2 | THOMA LAMI İLE MAYA BAKTERİ SAYIMI, MAYALARDA CANLI ÖLÜ TESTİ | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
3 | DİLÜSYON HAZIRLAMA VE DÖKME - YAYMA PLAK YÖNTEMİ İLE SAYIM, YATIK AGARA EKİM | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
4 | NTAMİNASYON KAYNAKLARI (HAVA ÖRNEKLEME, SWAB ALMA) VE GIDALARDAN MİKROBİYOLOJİK NUMUNE ALMA | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
5 | ARKLI GIDALARDA OLASI MİKROORGANİZMALARIN ARANMASI PSİKROFİL, TERMOFİL, ANAEROBİK MEZOFİL BAKTERİ SAYISI BELİRLEME | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
6 | BAKTERİYEL GELİŞİM EĞRİSİ - GELİŞİM EĞRİSİNİN MATEMATİKSEL İFADESİ | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
7 | BİYOKİMYASAL ANALİZLER - KATALAZ TESTİ, İMVİC TESTLERİ, KARBONHİDRAT FERMENTASYONU, TSİ BESİYERİ TESTİ, OKSİDAZ TESTİ | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
8 | ARA SINAV ÖDEVİ | ARAŞTIRMA | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | KOLİFORM ANALİZİ | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
10 | AGAR KUYUCUK VE DİSK DİFÜZYON YÖNTEMİ İLE ANTİMİKROBİYAL ETKİ BELİRLEME (MİK-MBC KONU ANLATIMI) | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
11 | SULARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZ | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
12 | ET ÜRÜNLERİNDE MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | GENEL PRATİK | ARAŞTIRMA TARTIŞMA | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
14 | ANTİBİYOTİK DİRENCLİLİK | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
15 | ANTİMİKROBİAL AKTİVİTE TESTLERİ | DERS NOTU | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ARASTIRMA | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 1 | 1 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 75 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,00 | ||
AKTS | 3 AKTS |