SD0549 Su Ürünleri Kökenli Fonksiyonel Gıdalar

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim REKTÖRLÜK
Alan Dışı Dersler Koordinatörlüğü
Kod SD0549
Ad Su Ürünleri Kökenli Fonksiyonel Gıdalar
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Etiket ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Yılmaz UÇAR
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda bileşenleri ile bunların sağlıkla ilişkisi hakkında genel bir bilgi edinmek ve fonksiyonel gıdalarla ilgili güncel yasal durumu anlayabilmeyi sağlamak.

Dersin İçeriği

Fonksiyonel gıdalara giriş, fonksiyonel gıdalara yönelik terminoloji, fonksiyonel gıdaların sağlığa katkısı (fonksiyonel gıdaların kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, yaşlanma, moral ve performans arasındaki ilişkisi), gıda bileşenlerinin sağlık açısından fonksiyonları (besin lifi, yeni oligosakkaritler, şeker alkolleri, aminoasitler, peptitler ve proteinler, vitaminler, laktik asit bakterileri, yağ asitleri, fitokimyasallar ve antioksidanlar), fonksiyonel gıda pazarı ve rekabet, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal durum.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Ders notları, bilimsel makaleler

Notlar

Ders notları, bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinde fonksiyonel gıdalar terminolojisini anlar ve diğer gıda terminolojileri ile ilgili bağlantı kurar.
ÖÇ02 Fonksiyonel gıda bileşenlerinin kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, yaşlanma, moral ve performans arasındaki ilişkisini anlar.
ÖÇ03 Fonksiyonel gıdaların çeşitlerini ve sağlık etkileşimlerini öğrenir.
ÖÇ04 Fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeleri öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fonksiyonel gıdaların tanımı Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Fonksiyonel besin bileşenleri Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Fonksiyonel besinlerin genel sağlık etkileri Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Fonksiyonel besinlerin biyoyararlılığı Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Probiyotik ve prebiyotik kavramları Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Fonksiyonel özellikteki vitamin ve mineraller Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ara sınav öncesi hazırlık Yok Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Fonksiyonel özelliklere sahip bitkisel ve hayvansal kaynaklar Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Fonksiyonel özelliklere sahip sucul kaynaklar Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Fonksiyonel süt ürünleri Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Fonksiyonel gıda riskleri ve güvenliği Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Fonksiyonel besinlerle ilişkili ülkemizde ve dünyadaki yasal düzenlemeler Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yarıyıl sonu sınav öncesi hazırlık Yok Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 6 3 18
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 82
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,28
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 28.08.2023 11:41