Genel Bilgi
Birim | REKTÖRLÜK |
Alan Dışı Dersler Koordinatörlüğü | |
Kod | SD0549 |
Ad | Su Ürünleri Kökenli Fonksiyonel Gıdalar |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Etiket | ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. Yılmaz UÇAR |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.
|
Dersin Amacı / Hedefi
Fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda bileşenleri ile bunların sağlıkla ilişkisi hakkında genel bir bilgi edinmek ve fonksiyonel gıdalarla ilgili güncel yasal durumu anlayabilmeyi sağlamak.
Dersin İçeriği
Fonksiyonel gıdalara giriş, fonksiyonel gıdalara yönelik terminoloji, fonksiyonel gıdaların sağlığa katkısı (fonksiyonel gıdaların kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, yaşlanma, moral ve performans arasındaki ilişkisi), gıda bileşenlerinin sağlık açısından fonksiyonları (besin lifi, yeni oligosakkaritler, şeker alkolleri, aminoasitler, peptitler ve proteinler, vitaminler, laktik asit bakterileri, yağ asitleri, fitokimyasallar ve antioksidanlar), fonksiyonel gıda pazarı ve rekabet, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal durum.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Ders notları, bilimsel makaleler
Notlar
Ders notları, bilimsel makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Su ürünlerinde fonksiyonel gıdalar terminolojisini anlar ve diğer gıda terminolojileri ile ilgili bağlantı kurar. |
ÖÇ02 | Fonksiyonel gıda bileşenlerinin kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, yaşlanma, moral ve performans arasındaki ilişkisini anlar. |
ÖÇ03 | Fonksiyonel gıdaların çeşitlerini ve sağlık etkileşimlerini öğrenir. |
ÖÇ04 | Fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeleri öğrenir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların tanımı | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Fonksiyonel besin bileşenleri | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Fonksiyonel besinlerin genel sağlık etkileri | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Fonksiyonel besinlerin biyoyararlılığı | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Probiyotik ve prebiyotik kavramları | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Fonksiyonel özellikteki vitamin ve mineraller | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Ara sınav öncesi hazırlık | Yok | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Yok | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Fonksiyonel özelliklere sahip bitkisel ve hayvansal kaynaklar | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Fonksiyonel özelliklere sahip sucul kaynaklar | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Fonksiyonel süt ürünleri | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Fonksiyonel gıda riskleri ve güvenliği | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Fonksiyonel besinlerle ilişkili ülkemizde ve dünyadaki yasal düzenlemeler | Yok | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Yarıyıl sonu sınav öncesi hazırlık | Yok | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yok | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yok | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 6 | 3 | 18 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 82 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,28 | ||
AKTS | 3 AKTS |