SD0465 Doğal antimikrobiyaller ve antimikrobiyal değerlendirme metotları

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0465
Ad Doğal antimikrobiyaller ve antimikrobiyal değerlendirme metotları
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY


Dersin Amacı / Hedefi

Antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması, doğal antimikrobiyaller, hakkında bilgi edinir. Bitki fenolleri, laktik asit bakterileri gibi doğal antimikrobiyalların öğretilmesi, antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler, antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları hakkında bilgi kazanır

Dersin İçeriği

Antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması, gıda ürünlerinde antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler, doğal antimikrobiyaller, bitki fenolleri, laktik asit bakterileri, organik asitler, bakteriyosinler, antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler, antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları, agar difüzyon ve dilüsyon metotları ve sonuçların değerlendirilmesi

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Doğal antimikrobiyaller ve antimikrobiyal değerlendirme metotları ders notu

Notlar

Ders ile ilgili yayınlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizmasını açıklar
ÖÇ02 Antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörleri kavrar
ÖÇ03 Doğal antimikrobiyalleri açıklar
ÖÇ04 Bitki fenollerini tanır
ÖÇ05 Laktik asit bakterileri listeler
ÖÇ06 Laktik asit bakterilerinin ürettiği organik asitleri, laktik asit bakterileri tarafından üretilen bakteriyosinler ve etki mekanizmasını açıklar
ÖÇ07 Antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörleri ve antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotlarını açıklar
ÖÇ08 Agar well, disk difüzyon yve dilisyon öntemlerini yapar
ÖÇ09 Minimum inhibisyon ve bakterisit konsantrasyon analizini yapar
ÖÇ10 Analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde tecrübe kazanır


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrobiyal bozulma Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıda kaynaklı patojenler Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Doğal antimikrobiyal maddeler Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
7 Bitki fenolleri Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim
8 Ara Sınav Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Laktik asit bakterileri Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Laktik asit bakterilerinin ürettiği organik asitler Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Bakteriyosinler Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme
12 Antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme
13 Antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Agar disk difüzyon yöntemi ve dilüsyon (minimum inhibisyon, bakterisit ve fungisit konsantrasyonu) yöntemlerimetotları Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi Literatür taraması, kaynak notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 07.08.2023 09:40