Genel Bilgi
Kod | SD0474 |
Ad | Su Ürünlerinde İşleme Teknikleri |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Önlisans/Lisans Dersi |
Etiket | ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. ALİ SERHAT ÖZKÜTÜK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. ALİ SERHAT ÖZKÜTÜK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Öğr. Gör.Dr. ALİ SERHAT ÖZKÜTÜK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu derste, su ürünlerinin kalite özelliklerinin, muhafaza ve isleme tekniklerinin uygulamaya yönelik incelenmesi amaçlanmaktadır. Farklı isleme teknikleri gerektiren kabuklu su ürünlerinin islenmesinde kullanılan yeni teknolojilerin tanıtılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği
Su Ürünleri İşleme Teknikleri dersi, balıkların ve diğer su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, , ölüm sonrası balık eti kalitesinde oluşan değişiklikler ve bu değişikliklerin teknolojik kaliteye olan etkileri gibi konuları kapsamaktadır. Bunun yanı sıra, bu derste su ürünlerinin değerlendirilmesinde uygulanan dondurma, tuzlama, kurutma, konserveleme ve tütsüleme gibi temel teknolojik işlemler ürün özellikleri de göz önünde bulundurularak aktarılmaktadır. Ayrıca su ürünleri mikrobiyolojisi, su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama tekniklerine de değinilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Prof.Dr.Nalan Gökoğlu Akdeniz Üniversitesi Su Vakfı Yayınları
Notlar
İnternet
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenci su ürünlerindeki biyokimyasal değişiklikler ile kalite arasındaki ilişkinin kurulmasını açıklar. |
ÖÇ02 | Öğrenci su ürünlerine uygulanan temel işlemleri anlatır |
ÖÇ03 | Öğrenci su ürünlerinin işlenmesinde mühendislik bakış açısını anlatır |
ÖÇ04 | Öğrenci su ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisini kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Balıkların sınıflandırılması, anatomisi ve fizyolojisi | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Kimyasal kompozisyon | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Glikoliz ve ölüm sonrası değişiklikler | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Su ürünlerinin fiziksel özellikleri | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Su ürünlerinde tazelik kriterleri | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Taze balıkların islenmesi | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Su ürünlerinin dondurulması | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Tuzlama ve kurutma teknikleri | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Tütsüleme teknolojisi | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Konserveleme teknikleri | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Kabukluların islenmesi | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Su ürünleri mikrobiyolojisi | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Su ürünlerinde katkı maddeleri | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Ambalajlama teknikleri | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Önerilen kaynaktan ilgili konuya hazırlanılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |