Genel Bilgi
Kod | SD0562 |
Ad | Su Ürünleri Kökenli Fonksiyonel Gıdalar |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR |
Dersin Amacı / Hedefi
Fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda bileşenleri ile bunların su ürünleri kökenli olanları ile ilişkisi hakkında genel bir bilgi edinmek ve fonksiyonel gıdalarla ilgili güncel yasal durumu anlayabilmeyi sağlamak.
Dersin İçeriği
Fonksiyonel gıdalara giriş, fonksiyonel gıdalara yönelik terminoloji, fonksiyonel gıdaların faydaları, su ürünleri kökenli fonksiyonel gıdalar ve kaynakları, gıda bileşenlerinin fonksiyonları (besin lifi, yeni oligosakkaritler, şeker alkolleri, aminoasitler, peptitler ve proteinler, vitaminler, laktik asit bakterileri, yağ asitleri, fitokimyasallar ve antioksidanlar), fonksiyonel gıda pazarı ve rekabet, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal durum.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Ders notları, bilimsel makaleler
Notlar
Ders notları, bilimsel makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Fonksiyonel gıdalar terminolojisini anlar ve diğer gıda terminolojileri ile ilgili bağlantı kurmasını sağlar. |
ÖÇ02 | Su ürünleri kökenli fonksiyonel gıda bileşenlerini ve fonksiyonlarını anlatır. |
ÖÇ03 | Fonksiyonel gıdaların çeşitlerini ve sağlık etkileşimlerini öğretir. |
ÖÇ04 | Fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeleri öğretir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların tanımı | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Fonksiyonel besin bileşenleri | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Fonksiyonel besinlerin genel etkileri | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Fonksiyonel besinlerin biyoyararlılığı | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Probiyotik ve prebiyotik kavramları | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Su ürünleri kökenli fonksiyonel gıdalar | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Ara sınav öncesi hazırlık | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Yok | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Fonksiyonel özelliklere sahip su ürünleri kökenli bitkisel ve hayvansal kaynaklar | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Fonksiyonel özelliklere sahip diğer sucul kaynaklar | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Kabuklu su ürünlerinden elde edilen fonksiyonel gıda ürünleri | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Fonksiyonel gıda riskleri ve güvenliği | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Fonksiyonel besinlerle ilişkili ülkemizde ve dünyadaki yasal düzenlemeler | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Yarıyıl sonu sınav öncesi hazırlık | Ders notları, bilimsel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yok | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yok | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 6 | 3 | 18 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 82 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,28 | ||
AKTS | 3 AKTS |