ILEM807 Sinemasal Jeopolitika

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ILEM807
Ad Sinemasal Jeopolitika
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. AYDIN ÇAM


Dersin Amacı / Hedefi

Sinema ve Jeopolitika, film üretimi, dağıtımı, gösterimi ve alımlanması arasındaki etkileşimin jeopolitik bağlamda kapsamlı bir çözümlemesini sunan seçmeli bir derstir. Bu ders, Hollywood Sineması, Avrupa Sanat Sineması, Üçüncü Dünya Sineması ve Politik Sinema gibi çeşitli sinema kavramsallaştırmalarının jeopolitik ilişkiler tarafından nasıl şekillendirildiğini ve etkilendiğini keşfetmeyi amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Ders, sinema estetiği, içeriği ve tekniği ile bunları şekillendiren jeopolitik bağlamlar arasındaki ilişkiyi inceler. Bu bağlamda ders, dünyanın farklı bölgelerinde sinemanın üretimini, dağıtımını ve alımlanmasını şekillendiren jeopolitik faktörlerin derinlemesine bir incelemesini sunmaktadır. Farklı bölgelerden filmlerin eleştirel analizi yoluyla ders, sinemanın jeopolitik gücün bir aracı olarak nasıl kullanıldığını, egemen siyasi ve kültürel anlatıları nasıl yansıttığını ve şekillendirdiğini araştırır. Öğrenciler, filmin ulusal ve kültürel kimliklerin inşasındaki rolünün yanı sıra, egemen anlatıları yıkma ve marjinalleştirilmiş topluluklara ses verme yollarını da inceleyeceklerdir. Ders ayrıca, Hollywood’un küresel film pazarındaki baskın rolünden film festivalleri ve çevrimiçi yayın platformları gibi alternatif dağıtım yöntemlerinin ortaya çıkışına kadar çeşitli film dağıtım mekanizmalarını da araştırmaktadır. Bu analiz sayesinde öğrenciler film dolaşımının ekonomik, kültürel ve siyasi sonuçlarını anlayacaklardır. Buna ek olarak, ders, sinemanın savaşı teşvik etmek ve meşrulaştırmak için kullanıldığı yolların yanı sıra egemen anlatılara meydan okumak ve barışı teşvik etmek için kullanılabileceği yollar da dahil olmak üzere sinema ve jeopolitik çatışma arasındaki ilişkiyi eleştirel bir şekilde incelemektedir. Genel olarak ders, öğrencilere sinema ve jeopolitik arasındaki karmaşık ve dinamik ilişkiye dair incelikli bir anlayış sunmakta ve onlara film üretimi, dağıtımı ve tüketiminin siyasi ve kültürel boyutlarıyla ilgilenmeleri için eleştirel araçlar sağlamaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

- Bordwell, D., Staiger, J., & Thompson, K. (1985). The Classical Hollywood Cinema: Film Style & Mode of Production to 1960. Columbia University Press. - Easthope, A. (2014). Contemporary film theory. Routledge. - Stam, R., & Shohat, E. (Eds.). (1994). Unthinking Eurocentrism: Multiculturalism and the Media. Routledge.

Notlar

- Wood, R. (2003). Hollywood from Vietnam to Reagan... and Beyond. Columbia University Press. - Žižek, S. (2006). The Parallax View. MIT Press. - Crary, J. (2010). Gözlemcinin Teknikleri – On Dokuzuncu Yüzyılda Görme ve Modernite Üzerine (2. Baskı). E. Daldeniz (çev.), İstanbul: Metis Yayınları. - Burton, J. (Ed.). (2013). Cinema and social change in Latin America: Conversations with filmmakers. University of Texas Press. - Dönmez-Colin, G. (2010). Cinema and politics: Turkish cinema and the new Europe. Bloomsbury Publishing. - Macdonald, G. M. (1994). Third cinema and the Third World. Place, Power, Situation, and Spectacle: A Geography of Film, 27-45. - Erzen, J. N. (2012). Çoğul Estetik (2. Baskı). İstanbul: Metis Yayınları. - Florenski, P. (2013). Tersten Perspektif (4. Baskı). Y. Tükel (çev.), İstanbul: Metis Yayınları. - Harvey, D. (2010). Postmodernliğin Durumu: Kültürel Değişimin Kökenleri (5. Baskı). S. Savran (çev.), İstanbul: Metis Yayınları. - Jameson, F. (1992). The Geopolitical Aesthetic – Cinema and Space in the World System. Londra: BFI Publishing. - Panofsky, E. (2013). Perspektif – Simgesel Bir Biçim. Y. Tükel (çev.), İstanbul: Metis Yayınları. - Sayın, Z. (2013). İmgenin Pornografisi (3. Baskı). İstanbul: Metis Yayınları. - Soja, E. W. (1989). Postmodern Geographies – The Reassertion of Space in Critical Social Theory. Londra ve New York: Verso. - Soja, E. W. (1996). Thirdspace – Journey to Los Angeles and Other Real-and-Imagined Places. Oxford ve Massachusetts: Blackwell Publishers Ltd. - Wayne, M. (2011). Politik Film – Üçüncü Sinema’nın Diyalektiği. E. Yılmaz (çev.), İstanbul: Yordam Kitap.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler, jeopolitik faktörlerin estetik, içerik ve teknik dahil olmak üzere sinemasal ifadenin çeşitli yönlerini nasıl etkilediğini eleştirel olarak değerlendirme becerisini geliştirecek ve küresel politika ile film yapımı arasındaki karmaşık bağlantıların farkına varacaklardır.
ÖÇ02 Hollywood Sineması, Avrupa Sanat Sineması, Üçüncü Dünya Sineması ve Politik Sinema çalışmaları aracılığıyla öğrenciler, farklı sinema geleneklerinin jeopolitik dinamikler tarafından nasıl şekillendirildiğini ve bunlara nasıl yanıt verdiğini analiz etme ve karşılaştırma konusunda donanımlı olacaklardır.
ÖÇ03 Öğrenciler, filmlerin ulusal, kültürel ve bireysel kimliklerin inşasına nasıl katkıda bulunduğunu ve sinemanın egemen anlatılara meydan okumak ve onları yıkmak için nasıl güçlü bir araç olabileceğini ve marjinalleştirilmiş topluluklara nasıl ses verebileceğini inceleyeceklerdir.
ÖÇ04 Hollywood’un küresel hakimiyeti, film festivalleri ve çevrimiçi yayın platformları gibi çeşitli dağıtım mekanizmalarını keşfederek, öğrenciler jeopolitik ilişkiler bağlamında film dolaşımının ekonomik, kültürel ve politik sonuçlarını anlayacaklardır.
ÖÇ05 Öğrenciler, sinemanın hem jeopolitik çatışmaları teşvik etmek ve meşrulaştırmak hem de bu tür anlatılara meydan okumak ve anlayış ve empatiyi teşvik etme potansiyeli aracılığıyla barış inşası çabalarına katkıda bulunmak için nasıl kullanıldığını eleştirel bir şekilde değerlendireceklerdir.
ÖÇ06 Bütünleştirici öğrenme yoluyla, öğrenciler sinematik analizi jeopolitik teorilerle birleştirme kapasitesini geliştirecek ve filmin küresel siyasi eğilimleri nasıl yansıttığını, bunlara nasıl yanıt verdiğini ve etkilediğini yorumlama ve açıklama becerilerini artıracaklardır.
ÖÇ07 Öğrenciler, jeopolitiğin sinematik anlatıları şekillendirdiği nüanslı yolları ortaya çıkarmak için belirli filmler, yönetmenler, türler veya sinematik hareketler hakkında kapsamlı araştırmalar yapmalarını sağlayan ileri araştırma becerileri edineceklerdir.
ÖÇ08 Öğrenciler, gerçek dünyadan örneklerle ilgilenerek, film yapımcılarının jeopolitik meseleleri ve farklı kültürleri doğru ve saygılı bir şekilde temsil etme konusundaki etik sorumlulukları hakkında daha yüksek bir farkındalık geliştirecek ve sinema etiği konusunda daha bilinçli tartışmalara katkıda bulunacaklardır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Belirsiz Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerleri tanır ve uygular. 2
PÖÇ02 Belirsiz İletişim Çalışmaları disiplinleri içerisindeki olguları açıklayabilecek kavramsal ve kuramsal yetkinliğe sahip olur. 4
PÖÇ03 Belirsiz İletişim ve medya çalışmalarına ilişkin temel metodolojik yaklaşımlara, yöntemlere, araştırma tekniklerine ve bunları uygulama ve değerlendirme bilgisine hâkimdir. 2
PÖÇ04 Belirsiz İletişim Çalışmaları alanında yerel, ulusal ve uluslararası sorunları saptar. 5
PÖÇ05 Belirsiz Sosyal bilimler alanındaki olguları disiplinlerarası bağlamda analiz ve sentez yapma becerisi kazanır. 4
PÖÇ06 Belirsiz İletişim çalışmaları alanında tasarladığı bir toplumsal araştırmayı raporlaştırır ve akademik kurallara uygun özgün eserler haline getirir.
PÖÇ07 Belirsiz Alana ilişkin bilgisini yazılı ve sözlü olarak etkin ve sistemli şekilde aktarır. Ders, konferans ve seminer verme becerisi edinir.
PÖÇ08 Belirsiz Sosyal bilimler alanında kullanılan temel kavramsal yaklaşımlar konusunda yeterli bilgiye sahip olur. 4
PÖÇ09 Belirsiz Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alır, liderlik yapar ve etkin biçimde çalışır
PÖÇ10 Belirsiz Bu sorunları çözümleyebilmek amacıyla uygun metodolojilerin içerisinde veri toplama, analiz tekniklerini seçer ve ampirik çalışmaları uygular.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sinema ve Jeopolitiğe Giriş I - Dersin amaçlarına, yapısına ve değerlendirme yöntemlerine genel bakış. - Jeopolitikteki temel kavramlara giriş ve bunların sinema ile ilgisi. - Sinema ve jeopolitik arasındaki ilişkiye tarihsel bakış. - Başlıca sinema geleneklerinin ve bunların jeopolitik bağlamlarının tartışılması. Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sinema ve Jeopolitiğe Giriş II - Dersin amaçlarına, yapısına ve değerlendirme yöntemlerine genel bakış. - Jeopolitikteki temel kavramlara giriş ve bunların sinema ile ilgisi. - Sinema ve jeopolitik arasındaki ilişkiye tarihsel bakış. - Başlıca sinema geleneklerinin ve bunların jeopolitik bağlamlarının tartışılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Hollywood Sineması ve Jeopolitik Güç I - Hollywood’un küresel sinemadaki tarihsel ve güncel rolünün araştırılması. - Hollywood’un jeopolitik anlatıları nasıl yansıttığı ve etkilediğinin analizi. - Jeopolitik çatışmaları ve güç dinamiklerini tasvir eden Hollywood filmlerinin vaka çalışmaları. - Hollywood’un kültürel algılar üzerindeki etkisinin grup tartışması ve analizi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Hollywood Sineması ve Jeopolitik Güç II - Hollywood’un küresel sinemadaki tarihsel ve güncel rolünün araştırılması. - Hollywood’un jeopolitik anlatıları nasıl yansıttığı ve etkilediğinin analizi. - Jeopolitik çatışmaları ve güç dinamiklerini tasvir eden Hollywood filmlerinin vaka çalışmaları. - Hollywood’un kültürel algılar üzerindeki etkisinin grup tartışması ve analizi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Avrupa Sanat Sineması ve Kimlik I - Jeopolitik ve kültürel değişimlere bir yanıt olarak Avrupa Sanat Sinemasının incelenmesi. - Sanat sinemasının kimlik, milliyet ve postkolonyalizm konularını nasıl resmettiğinin analizi. - Auteurler’in incelenmesi ve jeopolitik söyleme benzersiz katkıları. - Avrupa ve Hollywood sinemalarının kimlik temsillerinin karşılaştırmalı analizi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Avrupa Sanat Sineması ve Kimlik II - Jeopolitik ve kültürel değişimlere bir yanıt olarak Avrupa Sanat Sinemasının incelenmesi. - Sanat sinemasının kimlik, milliyet ve postkolonyalizm konularını nasıl resmettiğinin analizi. - Auteurler’in incelenmesi ve jeopolitik söyleme benzersiz katkıları. - Avrupa ve Hollywood sinemalarının kimlik temsillerinin karşılaştırmalı analizi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Üçüncü Dünya ve Politik Sinema I - Üçüncü Dünya Sinemasına genel bakış ve sömürgeci mirasa meydan okumadaki rolü. - Politik sinemanın sosyopolitik meselelerle ilişkisinin analizi. - Ötekileştirilmiş toplulukların mücadelelerini vurgulayan filmlerin vaka çalışmaları. - Siyasi ve kültürel anlatıları temsil etmenin etiği üzerine tartışma. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Üçüncü Dünya ve Politik Sinema II - Üçüncü Dünya Sinemasına genel bakış ve sömürgeci mirasa meydan okumadaki rolü. - Politik sinemanın sosyopolitik meselelerle ilişkisinin analizi. - Ötekileştirilmiş toplulukların mücadelelerini vurgulayan filmlerin vaka çalışmaları. - Siyasi ve kültürel anlatıları temsil etmenin etiği üzerine tartışma. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Film Dağıtımı ve Küresel Dolaşım I - Film dağıtımının ekonomik ve politik sonuçlarının araştırılması. - Hollywood’un küresel film pazarındaki hakimiyetinin incelenmesi. - Film festivalleri ve yayın platformları dahil olmak üzere alternatif dağıtım yöntemlerinin analizi. - Film dağıtım dinamikleri üzerine sektör uzmanları ile konuk konuşmacı oturumları. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Film Dağıtımı ve Küresel Dolaşım II - Film dağıtımının ekonomik ve politik sonuçlarının araştırılması. - Hollywood’un küresel film pazarındaki hakimiyetinin incelenmesi. - Film festivalleri ve yayın platformları dahil olmak üzere alternatif dağıtım yöntemlerinin analizi. - Film dağıtım dinamikleri üzerine sektör uzmanları ile konuk konuşmacı oturumları. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Jeopolitik Çatışmalar ve Barış İnşasında Sinema I - Jeopolitik çatışmaları teşvik etmek veya haklı çıkarmak için kullanılan filmlerin eleştirel değerlendirmesi. - Barış inşası çabalarına katkıda bulunan sinematik anlatıların analizi. - Filmlerin kültürler arası anlayışı kolaylaştırdığı vaka çalışmalarının incelenmesi. - Çatışmaların ve barış çabalarının sinema yoluyla tasvir edilmesinde etik hususlar. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Jeopolitik Çatışmalar ve Barış İnşasında Sinema II - Jeopolitik çatışmaları teşvik etmek veya haklı çıkarmak için kullanılan filmlerin eleştirel değerlendirmesi. - Barış inşası çabalarına katkıda bulunan sinematik anlatıların analizi. - Filmlerin kültürler arası anlayışı kolaylaştırdığı vaka çalışmalarının incelenmesi. - Çatışmaların ve barış çabalarının sinema yoluyla tasvir edilmesinde etik hususlar. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Öğrenci Sunumları ve Sentez I - Öğrenciler belirli filmler veya yönetmenler üzerine araştırma projelerini sunarlar. - Farklı bölgelerden ve sinematik geleneklerden filmlerin karşılaştırmalı analizi. - Sinema ve jeopolitik arasındaki etkileşim de dahil olmak üzere ders kavramlarının sentezi. - Sinema ve jeopolitik etkileri üzerine gelecekteki yönelimlerin tartışılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Öğrenci Sunumları ve Sentez II - Öğrenciler belirli filmler veya yönetmenler üzerine araştırma projelerini sunarlar. - Farklı bölgelerden ve sinematik geleneklerden filmlerin karşılaştırmalı analizi. - Sinema ve jeopolitik arasındaki etkileşim de dahil olmak üzere ders kavramlarının sentezi. - Sinema ve jeopolitik etkileri üzerine gelecekteki yönelimlerin tartışılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 21 21
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 151
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,04
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 27.08.2023 03:59