ILEM802 Sinema Deneyimleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ILEM802
Ad Sinema Deneyimleri
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. AYDIN ÇAM


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste, sinema deneyimlerinin ekonomik, politik, sosyal ve kültürel dönüşümler nedeniyle yeniden yapılandırıldığı çeşitli yolları değerlendireceğiz. Sinema izleyicilerinin ve izleyici imgelerinin evriminin yanı sıra sinemasal mekânların ve bu mekanlara ilişkin deneyimlerin film anlayışımızı şekillendirmedeki rolünü inceleyeceğiz. Ayrıca, teknolojik gelişmelerin sinema izleme deneyimleri üzerindeki etkisini ve kentsel dönüşümlerin sinemasal manzaraları nasıl etkilediğini de ele alacağız.

Dersin İçeriği

Bu derste ele alınacak konular şunlardır: - Sinema izleyicilerinin tarihsel evrimi ve sinemanın değişen toplumsal norm ve beklentilere nasıl uyum sağladığı; - Geleneksel sinema salonlarından açık hava gösterimlerine ve sanal ortamlara kadar sinema mekanlarının film deneyimlerimizi şekillendirmedeki rolü; - İzleme platformu hizmetleri ve sanal gerçeklik gibi teknolojik gelişmelerin sinema izleme deneyimleri üzerindeki etkisi; - Cinsiyet, ırk ve sınıf da dahil olmak üzere sinemadaki izleyici üyelerinin değişen temsilleri; - Soylulaştırma ve multiplekslerin yükselişi gibi kentsel dönüşümlerin seyirciler ve sinemasal manzaralar üzerindeki etkisi; Ders boyunca, sinema deneyimlerinin çeşitli toplumsal, kültürel ve teknolojik faktörlere yanıt olarak nasıl geliştiği ve gelişmeye devam ettiği konusundaki anlayışımızı derinleştirmek için vaka çalışmalarını analiz edecek ve eleştirel tartışmalara katılacağız.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

- Maltby, R., Biltereyst, D., & Meers, P. (Eds.). (2011). Explorations in new cinema history: Approaches and case studies. John Wiley & Sons. - Biltereyst, D., Maltby, R., & Meers, P. (Eds.). (2019). The Routledge companion to new cinema history. Routledge. - Aitken, S. C. ve Zonn, L. E. (Ed.) (1994a). Place, Power, Situation, and Spectacle: A Geography of Film. Maryland ve Londra: Rowman and Littlefield Publishers, Inc.

Notlar

- Elsaket, I., Biltereyst, D., & Meers, P. (Eds.). (2023). Cinema in the Arab World: New Histories, New Approaches. Bloomsbury Publishing. - Augé, M. (1997). Yer-olmayanlar – Üstmodernliğin Antropolojisine Giriş. T. Ilgaz (çev.), İstanbul: Kesit Yayıncılık. - Bollnow, O. F. (2011). Human Space. C. Shuttleworth (çev.), Londra: Hyphen. - Clarke, D. B. (Ed.) (1997). The Cinematic City. Londra ve New York: Routledge. - Corbin, A. L. (2015). Cinematic Geographies and Multicultural Spectatorship in America (Screening Spaces). Londra ve New York: Palgrave Macmillan. - Forsher, J. (2003). The Community of Cinema: How Cinema and Spectacle Transformed the American Downtown. Westport: Greenwood Publishing Group. - Hansen, M. B. (2012). Cinema and experience: Siegfried Kracauer, Walter Benjamin, and Theodor W. Adorno. University of California Press. - Lynch, K. (1960). The Image of the City. Cambridge, Massachusetts: MIT Press. - Mayne, J. (1993). Cinema and spectatorship. Routledge. - Öztürk, M. (2005). Sine-Masal Kentler – Modernitenin İki “Kahraman”ı Kent ve Sinema Üzerine Bir İnceleme. İstanbul: Donkişot Yayınları. - Öztürk, M. (Ed.) (2008). Sinematografik Kentler: Mekânlar, Hatıralar, Arzular. İstanbul: Agora Yayınları. - Sobchack, V. (1992). The address of the eye: A phenomenology of film experience. Princeton University Press.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler, sinema izleyicilerinin tarihsel gelişimini izleme ve değişen toplumsal normların ve beklentilerin filmlerin tüketilme ve algılanma biçimlerini nasıl etkilediğini ayırt etme becerisi kazanacaklardır.
ÖÇ02 Geleneksel sinema salonları, açık hava gösterimleri ve sanal ortamlar da dâhil olmak üzere çeşitli sinema mekanlarının eleştirel incelemesi yoluyla öğrenciler, fiziksel ve sanal bağlamların filmlerle etkileşimimizi nasıl şekillendirdiğini analiz edeceklerdir.
ÖÇ03 Öğrenciler, yayın platformları ve sanal gerçeklik gibi teknolojik gelişmelerin sinema izleme deneyimi üzerindeki etkilerini, sundukları fırsatları ve zorlukları göz önünde bulundurarak eleştirel bir şekilde değerlendireceklerdir.
ÖÇ04 Sinemada toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf konularının incelenmesi yoluyla öğrenciler, izleyicilerin zaman içinde nasıl temsil edildiğini analiz edecek ve bu temsillerin daha geniş sosyal ve kültürel bağlamlar üzerindeki etkilerini anlayacaklardır.
ÖÇ05 Öğrenciler, soylulaştırma ve multiplekslerin yükselişi gibi kentsel değişimlerin sinema ortamını nasıl yeniden şekillendirdiğini, film dağıtımını, erişilebilirliği ve izleyici katılımını nasıl etkilediğini değerlendirme becerisini geliştireceklerdir.
ÖÇ06 Vaka çalışmalarının analizi yoluyla, öğrenciler teorik kavramları gerçek dünya örneklerine uygulayarak, sinema deneyimlerinin çok yönlü faktörlerden nasıl etkilendiğine dair daha derin bir anlayış geliştireceklerdir.
ÖÇ07 Öğrenciler, sinema deneyimlerinin farklı dönemlerde nasıl dönüştüğüne dair kapsamlı bir bakış açısı oluşturmak için kültürel, teknolojik ve toplumsal etkilere dair anlayışlarını bütünleştireceklerdir.
ÖÇ08 Öğrenciler, geçmiş ve şimdiki eğilimler hakkındaki bilgilerine dayanarak, devam eden toplumsal, politik ve teknolojik değişikliklerin film katılımını nasıl şekillendirebileceğini göz önünde bulundurarak, sinema deneyimlerinde gelecekteki potansiyel gelişmeler hakkında spekülasyon yapabileceklerdir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Belirsiz Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerleri tanır ve uygular. 2
PÖÇ02 Belirsiz İletişim Çalışmaları disiplinleri içerisindeki olguları açıklayabilecek kavramsal ve kuramsal yetkinliğe sahip olur. 2
PÖÇ03 Belirsiz İletişim ve medya çalışmalarına ilişkin temel metodolojik yaklaşımlara, yöntemlere, araştırma tekniklerine ve bunları uygulama ve değerlendirme bilgisine hâkimdir. 3
PÖÇ04 Belirsiz İletişim Çalışmaları alanında yerel, ulusal ve uluslararası sorunları saptar.
PÖÇ05 Belirsiz Sosyal bilimler alanındaki olguları disiplinlerarası bağlamda analiz ve sentez yapma becerisi kazanır. 2
PÖÇ06 Belirsiz İletişim çalışmaları alanında tasarladığı bir toplumsal araştırmayı raporlaştırır ve akademik kurallara uygun özgün eserler haline getirir. 3
PÖÇ07 Belirsiz Alana ilişkin bilgisini yazılı ve sözlü olarak etkin ve sistemli şekilde aktarır. Ders, konferans ve seminer verme becerisi edinir.
PÖÇ08 Belirsiz Sosyal bilimler alanında kullanılan temel kavramsal yaklaşımlar konusunda yeterli bilgiye sahip olur. 4
PÖÇ09 Belirsiz Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alır, liderlik yapar ve etkin biçimde çalışır
PÖÇ10 Belirsiz Bu sorunları çözümleyebilmek amacıyla uygun metodolojilerin içerisinde veri toplama, analiz tekniklerini seçer ve ampirik çalışmaları uygular. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sinema Deneyimlerine Giriş I - Dersin amaçlarına, yapısına ve değerlendirme yöntemlerine genel bakış. - Sinema deneyimleri ve bunların çok boyutlu doğası ile ilgili temel kavramlara giriş. - Sinema deneyimlerinin toplumsal değişimlere yanıt olarak nasıl evrimleştiğine tarihsel bir bakış. - Sinema deneyimlerini incelemenin disiplinlerarası doğasının tartışılması. Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sinema Deneyimlerine Giriş II - Dersin amaçlarına, yapısına ve değerlendirme yöntemlerine genel bakış. - Sinema deneyimleri ve bunların çok boyutlu doğası ile ilgili temel kavramlara giriş. - Sinema deneyimlerinin toplumsal değişimlere yanıt olarak nasıl evrimleştiğine tarihsel bir bakış. - Sinema deneyimlerini incelemenin disiplinlerarası doğasının tartışılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sinema Seyircisinin Evrimi I - Sinema izleyicilerinin demografik özellikleri ve beklentilerindeki tarihsel değişimlerin araştırılması. - Sinemanın değişen kültürel normlara ve sosyal bağlamlara nasıl uyum sağladığını anlamak için vaka çalışmalarının analizi. - İzleyici davranış ve tercihlerinin sinema içeriği ve dağıtımını nasıl şekillendirdiğinin tartışılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Sinema Seyircisinin Evrimi II - Sinema izleyicilerinin demografik özellikleri ve beklentilerindeki tarihsel değişimlerin araştırılması. - Sinemanın değişen kültürel normlara ve sosyal bağlamlara nasıl uyum sağladığını anlamak için vaka çalışmalarının analizi. - İzleyici davranış ve tercihlerinin sinema içeriği ve dağıtımını nasıl şekillendirdiğinin tartışılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Sinema Mekânları ve Deneyimleri I - Geleneksel sinema salonları, açık hava gösterimleri ve sanal ortamlar da dahil olmak üzere çeşitli sinema mekanlarının incelenmesi. - Farklı mekanların filmler ve anlatılarla olan ilişkimizi nasıl etkilediğinin analizi. - Sürükleyici sinema deneyimlerinin ve bunların hikaye anlatımı üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Sinema Mekânları ve Deneyimleri II - Geleneksel sinema salonları, açık hava gösterimleri ve sanal ortamlar da dahil olmak üzere çeşitli sinema mekanlarının incelenmesi. - Farklı mekanların filmler ve anlatılarla olan ilişkimizi nasıl etkilediğinin analizi. - Sürükleyici sinema deneyimlerinin ve bunların hikaye anlatımı üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Teknolojik Gelişmeler ve Seyir I - Yayın platformları ve sanal gerçeklik gibi teknolojik gelişmelerin ve bunların sinema deneyimleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi. - Film tüketiminde teknoloji kaynaklı değişimlerin faydaları ve zorluklarının tartışılması. - Teknolojik yeniliklerin izleyicilerin sinema ile etkileşimlerini nasıl yeniden tanımladığına dair vaka çalışmaları. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Teknolojik Gelişmeler ve Seyir II - Yayın platformları ve sanal gerçeklik gibi teknolojik gelişmelerin ve bunların sinema deneyimleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi. - Film tüketiminde teknoloji kaynaklı değişimlerin faydaları ve zorluklarının tartışılması. - Teknolojik yeniliklerin izleyicilerin sinema ile etkileşimlerini nasıl yeniden tanımladığına dair vaka çalışmaları. Reading and Watching Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Seyirci Temsilleri I - Sinemanın toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf temelinde izleyicileri nasıl temsil ettiğinin eleştirel analizi. - Bu temsillerin zaman içinde nasıl geliştiğinin ve daha geniş toplumsal söylem üzerindeki etkilerinin incelenmesi. - Stereotiplere ve toplumsal beklentilere meydan okuyan veya bunları pekiştiren filmlerin araştırılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Seyirci Temsilleri II - Sinemanın toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf temelinde izleyicileri nasıl temsil ettiğinin eleştirel analizi. - Bu temsillerin zaman içinde nasıl geliştiğinin ve daha geniş toplumsal söylem üzerindeki etkilerinin incelenmesi. - Stereotiplere ve toplumsal beklentilere meydan okuyan veya bunları pekiştiren filmlerin araştırılması. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Kentsel Dönüşümler ve Sinemasal Manzaralar I - Soylulaştırma ve multiplekslerin yükselişi gibi kentsel değişimlerin ve bunların film dağıtımı ve erişilebilirliği üzerindeki etkilerinin incelenmesi. - Kentsel dönüşümlerin sinema mekanlarının tasarımını ve işlevselliğini nasıl etkilediğinin analizi. - Kentsel gelişimin sinema ile kesişimini tartışmak üzere şehir planlamacıları veya kültür tarihçileri ile konuk konuşmacı oturumları. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kentsel Dönüşümler ve Sinemasal Manzaralar II - Soylulaştırma ve multiplekslerin yükselişi gibi kentsel değişimlerin ve bunların film dağıtımı ve erişilebilirliği üzerindeki etkilerinin incelenmesi. - Kentsel dönüşümlerin sinema mekanlarının tasarımını ve işlevselliğini nasıl etkilediğinin analizi. - Kentsel gelişimin sinema ile kesişimini tartışmak üzere şehir planlamacıları veya kültür tarihçileri ile konuk konuşmacı oturumları. Reading and Watching Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Sinema Deneyimlerinin Geleceği I - Mevcut eğilimler ve gelişen teknolojilere dayalı olarak sinema deneyimlerinin gelecekteki potansiyel yörüngeleri üzerine spekülasyonlar. - Sinema deneyimlerinin belirli yönlerini inceleyen araştırma projeleri üzerine öğrenci sunumları. - Sinema etkileşimini şekillendiren kültürel, toplumsal ve teknolojik faktörler arasındaki dinamik etkileşim de dahil olmak üzere ders kavramlarının sentezi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Sinema Deneyimlerinin Geleceği II - Mevcut eğilimler ve gelişen teknolojilere dayalı olarak sinema deneyimlerinin gelecekteki potansiyel yörüngeleri üzerine spekülasyonlar. - Sinema deneyimlerinin belirli yönlerini inceleyen araştırma projeleri üzerine öğrenci sunumları. - Sinema etkileşimini şekillendiren kültürel, toplumsal ve teknolojik faktörler arasındaki dinamik etkileşim de dahil olmak üzere ders kavramlarının sentezi. Okuma ve İzleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Araştırma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Araştırma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 21 21
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 151
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,04
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 27.08.2023 03:59