Genel Bilgi
Kod | SD0506 |
Ad | Deniz Ürünlerinde Hijyen ve Kalite Kontrolü |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Etiket | ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. YEŞİM ÖZOĞUL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. YEŞİM ÖZOĞUL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünde eğitim gören öğrencilere su ürünlerinde hijyen ve kalite konularında temel bilgiler vermek, hijyen ve kalite prensipleri, kavramlar, uygulamalar ve yasal uygulamalar gibi konularda bilgi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Deniz ürünlerinin hijyeni ve kalite kontrolünün takibi ve değerlendirilmesi sırasında uygulanan analizler, farklı işleme yöntemlerindeki kaliteyi etkileyen faktörler ve analiz yöntemleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders Notu ve Kitaplar Diger Kaynaklar
Notlar
internet
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Denizel su ürünlerinde kaliteyi etkileyen endojen ve eksojen faktörleri tanımlar. |
ÖÇ02 | Avlandıktan sonra balığın kalitesinde meydana gelen değişimleri ve bunların analitik ölçümlerini gösterir. |
ÖÇ03 | Mikrobiyal gelişmeyi engelleyen ve mikroorganizmaları öldüren muhafaza tekniklerinin kaliteye etkileri ve bu ürünlerdeki kalite değişimlerinin analitik yöntemlerle belirlenmesini gösterir. |
ÖÇ04 | Su aktivitesinin kaliteye olan etkisi, su aktivitesinin düşürüldüğü muhafaza tekniklerinin gösterilmesi ve analitik değerlendirilmesini gösterir. |
ÖÇ05 | Kalitenin geliştirmesi için uygulanan yöntemlerini anlatır ve bunların kaliteye etkilerini tanımlar. |
ÖÇ06 | Su ürünlerinin kalitesinin değerlendirilmesinde uygulanan yasal düzenlemeleri açıklar. |
ÖÇ07 | Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin amacı hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ08 | ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardının içeriğini öğrenir. |
ÖÇ09 | Denizel su ürünlerinin gıda güvenliğini etkileyen faktörler hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ10 | Denizel su ürünleri güvenliği indikatörleri hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ11 | Örneğin kalite analizine alınımı hakkında tecrübe kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Su ürünlerine Genel bakış | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Gıda Güvenliği ve ISO 22000 | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | HACCP | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | HACCP Uygulama Prensipleri | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Su Ürünlerinde Hijyen-1 | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Su Ürünlerinde Hijyen-2 | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Sudan Sofraya Balık Güvenliği | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | Sınav Hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Av Ürünlerinde Sağlık ve Kalite Riskleri | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Balıklarda bozulma | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Korunma Yöntemlari | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Deniz Ürünleri ile ilişkili Kalite kriterleri | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Biyotoksinler ve etkileri | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Kalitenin korunması ve Geliştirilmesi için Uygulama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Kalite Uygulamalarında Yasal Düzenlemeler | Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav Hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav Hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |