Genel Bilgi
Kod | ECS311 |
Ad | Mikrobiyota |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Belirsiz |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Suna KIZILYILDIRIM |
Dersin Öğretim Elemanı |
Suna KIZILYILDIRIM
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Mikrobiyotanın tanımını, insan sağlığı üzerine etkilerini, beslenmenin mikrobiyotadaki önemini ve mikrobiyota ve hastalıklar arasındaki ilişkileri öğretmeyi amaçlar.
Dersin İçeriği
Prebiyotikler, vitaminler, mineraller ve mikrobiyata ilişkisi
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul bulunmamaktadır
Kaynaklar
Sophie A. Montandon and François R. Jornayvaz.Effects of Antidiabetic Drugs on Gut Microbiota Composition. Genes 2017, 8, 250; doi:10.3390/genes8100250. Sophie A. Montandon and François R. Jornayvaz.Effects of Antidiabetic Drugs on Gut Microbiota Composition. Genes 2017, 8, 250; doi:10.3390/genes8100250. The Role of Gut Microbiota on Obesity Development. Dina Anatolievna Lavrenkov September, 2013.
Notlar
Elizabeth Thursby and Nathalie Juge. Introduction to the human gut microbiota. Biochemical Journal (2017) 474 1823–1836.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mikrobiyota hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Mikrobiyotayı etkileyen faktörleri açıklayabilir. |
ÖÇ03 | Mikrobiyotada erken bebeklik dönemi beslenmesinin önemi hakkında fikir sahibi olur. |
ÖÇ04 | Mikrobiyota ve metabolik hastalıklar arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. |
ÖÇ05 | Mikrobiyota ve diğer hastalıklar arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar. | 2 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 1 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur. | 4 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyotaya giriş | Ders notu | |
2 | Sağlık ve mikrobiyota ilişkisine genel bağış | Ders notu | |
3 | Beslenme ve mikrobiyota ilişkisi | Ders notu | |
4 | Bebeklik dönemi beslenmesi ve mikobiyotadaki önemi | Ders notu | |
5 | Farklı beslenme modellerinin barsak mikrobiyotası üzerine etkileri | Ders notu | |
6 | Prebiyotikler, probiyotikler | Ders notu | |
7 | Mikrobiyotada postbiyotikler | Ders notu | |
8 | Ara Sınavlar | Ders notu | |
9 | Mikrobiyotada Vitamin ve Mineraller | Ders notu | |
10 | Mikrobiyota ve metabolik hastalıklar | Ders notu | |
11 | Mikrobiyota-inflamasyon ilişkisi | Ders notu | |
12 | Mikrobiyota ve kardiyovasküler hastalıklar | Ders notu | |
13 | Mikrobiyota ve kanser | Ders notu | |
14 | Mikrobiyota uygulamalarında moleküler tanı yöntemleri-1 | Ders notu | |
15 | Mikrobiyota uygulamalarında moleküler tanı yöntemleri-2 | Ders notu | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 62 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,48 | ||
AKTS | 2 AKTS |