TT325 Baskı Tasarım 3

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TT325
Ad Baskı Tasarım 3
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. HANDE BİLVAR
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. FATMA ENGİN ALPAT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencinin kendi kimliğini yansıtacak biçimde İç mekân tekstilleri kapsamında, nevresim takımına uygun baskı desen çalışmaları oluşturulmak. özgün desenler hazırlamak.

Dersin İçeriği

Doğadan ilham alarak desen ve motif çalışmaları yapılır. Çalışılan motifler tasarım yöntemleri kullanılarak, stilize edilerek rotasyon baskı tekniğine uygun desen oluşturulur. Bu derste oluşturulan Projeler ile gündemde olan Baskı Tasarım Yarışmalarına katılım sağlanır.

Dersin Ön Koşulu

Dersin Ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Kate Wells, Fabric Dying and Printing, octopus paperback 2000

Notlar

Kate Wells, Fabric Dying and Printing, octopus paperback2000


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sanatsal gelişmeler ve trend takipleri konusunda bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Somut görselleri; yaratıcı düşünce ve yenilikçi bakış açısıyla özgün motiflere dönüştürür.
ÖÇ03 Trendler doğrultusunda renk paleti hazırlamayı kavrar.
ÖÇ04 Baskı tasarımlarında, iç mekân tekstillerinde belirlenen temaya uygun olarak özgün koleksiyonlar oluşturur.
ÖÇ05 CAD sistemlerinde tasarımlarının renk varyantlarını oluşturur.
ÖÇ06 Hazırladığı baskı tasarım koleksiyonunu, CAD sistemleri ile Nevresim görsellerine giydirme yaparak tasarımların ürüne dönüşmüş algısı ile sunum hazırlar.
ÖÇ07 Ders içeriğinde hazırlanan bütün desenleri, renk paletini ve giydirme sunumlarını içeren sunum paftası hazırlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş hayatında; öğrenmeye açık, kendine güvenen, yaptığı işin arkasında durabilen, hevesli ve enerjik tutum sergiler.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Araştırma yöntemleri, sanatsal eleştiri ve sanat tarihi konusunda bilgi sahibi olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tekstil tasarım alanında güncel bilgileri izleyebilecek ve meslekdaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel sanat öğe ve ilkeleri ile yüzey düzenlemeleri oluşturup ve yeni tasarımlar yaratma bilgisi edinir. 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toplumsal, bilimsel, sanatsal ve etik değerler çerçevesinde tekstil tasarımı ve moda konularında bilgi toplama, duyurma, uygulama becerilerine sahip olur. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tekstil sektöründe moda ve marka geliştirme yöntemleri ile edindiği pazarlama bilgisini sunar.Tekstil tasarımında; sosyal, kültürel ve ekonomik kısıtlar altında estetik değerler ve kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik çağdaş ve yaratıcı tasarım önerileri ve çözümleri oluşturur. 5
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Soyut ve somut kavramları; yaratıcı düşünceye, yenilikçi ve özgün yapıtlara dönüştürür.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Dokuma, baskı ve giysi tasarım disiplinlerinde belirlenen temaya uygun olarak özgün koleksiyonlar oluşturup, yaratıcı sunumlarla anlatır. 5
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tekstil tasarımında kullanılan güncel malzemeleri araştırma, takip etme, kullanma ve yeni malzemeler geliştirebilme becerisine sahip olur.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tasarım yüzeylerini çok boyutlu olarak algılayabilme, düşünebilme ve uygulayabilme becerisi gelişir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilişim- iletişim teknolojilerine ve yeni programlara adapte olup/öğrenerek, bilgisayar destekli ortamda tekstil tasarımları oluşturur. 5
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tasarımlarında farklı malzeme, yöntem ve teknikleri kullanarak çeşitli renk kombinasyonları oluşturur. 5
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tekstil tasarımı ve sanatlarının uygulanmasında edindiği bilgileri kullanarak 2 boyutlu yüzeyler ve/veya 3 boyutlu ürünler oluşturur. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenme çerçevesinde, bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda kendini geliştirme yetkinliğine sahip olur.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Farklı disiplinlerle ekip çalışmasına yatkın, analitik düşünme yöntemiyle tasarım sorunlarını çözebilme yetkinliği kazanır.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Oluşturduğu prototip tasarımının endüstriyel olarak üretimini değerlendirir. 5
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tekstil tasarım alanında edindiği bilgi ve becerileri yorumlayarak eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Düşüncelerini ve tasarım önerilerini yazılı, sözlü ve görsel verileri kullanarak hedef kitle ile paylaşır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslararası değerlerin farkında olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Estetik farkındalık kazanır. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sanat, tasarım veya doğa ile ilgili seçilen konunun araştırılması çevre ve obje araştırması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Örnek Olay, Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Gösteri, Beyin Fırtınası
2 Araştırmalar doğrultusunda konuya karar verilmesi eski yıllara ait örenklerin incelenmesi. ve örnek desenlerin çeşitli kaynaklardan incelenmsei Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Beyin Fırtınası, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Soru-Cevap
3 Motif eskizlerinin kağıda çizilmesi Öğrenci derse malzeme hazırlıkları ile gelip, hazır bulunmalı Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
4 Motiflerin digital ortama aktarılarak, bilgisayar ortamında raport denemelerinin yapılması ve desen raportunun oluşturulması Öğrenci derse dijital aktarımı yapabileceği donanım ile gelmeli ( Dijital fotoğraf makinesi, Telefon camerası, aktarma kablosu flash disc vb.) Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Alıştırma ve Uygulama, Proje Temelli Öğrenme
5 Ana desene uygun kombin desenler oluşturulması. Renk paletinin oluşturulması Öğrenci baskı tasarımına örnek varyant ve renk çalışmalarını çeşitli kaynaklardan incelemiş olmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Alıştırma ve Uygulama
6 Kombin desenlerin onaylanması ve digital ortama aktarılarak bilgisayar ortamında raportlanması. Öğrenci kombin desenlerin tasarımları hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
7 Ana desenin guaj boya ve fırça kullanılarak kağıt üzerinde renklendirilmesinin tamamlanması. Öğrenci derse gelirken boyama malzemelerini hazır bulundurmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
8 Ara Sınav ön hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
9 Kombinlerin kağıda çizimi tamamlanıp, guaj boya ve fırça üzerine renklendirilmesi -1 ders malzemeleri hazır bulundurulmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma
10 Kombinlerin kağıda çizimi tamamlanıp, guaj boya ve fırça üzerine renklendirilmesi - 2 Ders malzemeleri hazır bulundurulmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
11 Oluşturulan kombinlerin dijital ortama aktarılarak, varyant çalışmalarının yapılması. Ders malzemeleri hazır bulundurulmalı Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
12 tüm çalışmaların paftalanıp teslim edilmesi. Yeni proje için motif eskizlerine başlanması Pafta malzemelerinin hazır bulunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
13 El baskısı için alçı kalıp üzerine motifin çizimle aktarılması. ve oyulmaya başlanması alçı kalıbın hazırlığı yapılmış olmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Hazırlanan alçı kalıplar ile kumaş üzerine el baskılarının yapılması -1 El baskısının oluşturulması için kumaş tedarik edilmiş olmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma
15 Hazırlanan alçı kalıplar ile kumaş üzerine el baskılarının yapılması -2 projenin teslim edilmesi Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları project presentations Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım, Ödev, Performans Değerlendirmesi, Jüri Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları project presentations Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Jüri Değerlendirmesi, Ödev, Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.12.2024 02:47