Genel Bilgi
Kod | BY527 |
Ad | Böcek Sentetik Besinleri ve Hazırlama Teknikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SULANÇ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SULANÇ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Böcekler ile besin bileşenlerini arasındaki ilişkinin anlaşılması
Dersin İçeriği
Meridik ve Holidik besin kavramları, besin bileşenlerini hazırlama teknikleri, Laboratuar koşullarını hazırlama yöntemleri ve deney materyalinin sterilizasyonu, böcekler için geliştirilmiş holidik ve meridik besinlerin karşılaştırmalı olarak analizi, sentetik besinler ile ilgili bazı genellemeler.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Böcek Sentetik Besinleri ve Hazırlama Teknikleri Ders Notları
Notlar
Böcek Sentetik Besinleri ve Hazırlama Teknikleri Ders Notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sentetik besinlerin yapı ve işlevinin kavranması |
ÖÇ02 | Böcekler ile besin bileşenlerini arasındaki ilişkinin anlaşılması |
ÖÇ03 | Böceklerin Besinsel İhtiyaçları |
ÖÇ04 | Kalitatif ve Kantitatif Bakımdan Besinsel İhtiyaçlar |
ÖÇ05 | Besin Almayı Uyarma |
ÖÇ06 | Tween-80 ‘nin besin bileşenlerindeki önemi |
ÖÇ07 | İnorganik Tuzların Beslenmedeki önemi |
ÖÇ08 | Böcek beslenmesinde KOLESTEROL’ün önemi |
ÖÇ09 | Besin ihtiyaçlarına göre MONOFAJ ve POLİFAJ türler |
ÖÇ10 | Böcekler için enerji kaynakları |
ÖÇ11 | Hazırlancak Sentetik Besin Bileşenlerinde Ph’ın önemi |
ÖÇ12 | Böceklerde Temel amino asit ve Temel Yağ asitlerinin önemi |
ÖÇ13 | Böceklerde Besinsel STRES OLAYI |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 1 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 2 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | |
PÖÇ09 | Belirsiz | Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. | |
PÖÇ10 | Belirsiz | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Meridik ve Holidik besin kavramları, besin bileşenlerini hazırlama teknikleri | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Sentetik besinlerin yapı ve işlevinin kavranması | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Böceklerin Besinsel İhtiyaçları | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Kalitatif ve Kantitatif Bakımdan Besinsel İhtiyaçlar | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Tween-80 ‘nin besin bileşenlerindeki önemi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Laboratuar koşullarını hazırlama yöntemleri ve deney materyalinin sterilizasyonu | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | İnorganik Tuzların Beslenmedeki önemi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | böcekler için geliştirilmiş holidik ve meridik besinlerin karşılaştırmalı olarak analizi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Böcek beslenmesinde KOLESTEROL’ün önemi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Besin ihtiyaçlarına göre MONOFAJ ve POLİFAJ türler | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Böcekler için enerji kaynakları | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Hazırlancak Sentetik Besin Bileşenlerinde Ph’ın önemi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Böceklerde Temel amino asit ve Temel Yağ asitlerinin önemi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | sentetik besinler ile ilgili bazı genellemeler. | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |