BP238 Subtropik Meyveler

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP238
Ad Subtropik Meyveler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı; 1. Ülkemizin farklı ekolojik koşullarını çok iyi değerlendirebilen ve bu nedenle önemli düzeyde yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından çok önemli olan bazı turunçgil cins ve türlerini tanıtmak ve bunlarla ilgili konularda bilgi sahibi yapmak, 2. Akdeniz bölgesinde mikro klima alanlarda yetiştirilen ve son yıllarda örtü altında da önemli bir yetiştiricilik potansiyeline ulaşan muzu tanıtmak ve bilgilendirmek, 3. Anavatanı Anadolu olan ve dünyaya yayılımı buradan gerçekleşen, özellikle yağ ve sofralık (salamura) olarak değerlendirilen, yurdumuzun Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde önemli miktarda yetiştirilen zeytin tanıtmak ve bilgilendirmektir.

Dersin İçeriği

Turunçgiller, muz, zeytin ve nar bitkilerinin tanımı, sınıflandırması, ülke ekonomisindeki yeri, biyolojik özelikleri, ekolojik istekleri, fizyolojisi, çoğaltılması, bahçe tesisi, yıllık bakım işlemleri, muhafaza ve pazarlanması, insan sağlığı açısından önemi konularında genel bilgiler içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kişisel Ders Notları

Notlar

İnternet Kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin kültürü yapılan diğer meyvelerden ekolojik istekleri açısından farklılıkları açıklayabilir.
ÖÇ02 Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin sınıflandırılmasını tartışır.
ÖÇ03 Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin anavatanları ve tarihçelerini anlatır.
ÖÇ04 Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin bakım işlemleri hakkında yorum yapar.
ÖÇ05 Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin hasat ve pazarlamasını tartışır.
ÖÇ06 Çeşit seçiminde iklim, toprak koşulları ve tozlanma-döllenme ihtiyaçları açısından nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayabilir.
ÖÇ07 Subtropik meyve türlerinde bahçe kurulması ve bahçelerdeki bakım işlerinin organizasyonu için gerekli bilgi donanımına sahip olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders ile ilgili bilgilendirme ve giriş Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Portakal Yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Mandarin Yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Limon yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Altıntop yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Kamkat yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Zeytin yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Öğrenci araştırmaları Öğrenci hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
10 Kivi yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Nar yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 İncir yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Öğrenci Sunuları (2. Grup) Öğrenci hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
14 Öğrenci Sunuları (3. Grup) Öğrenci hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
15 Sınava hazırlık Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 5 3 15
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 101
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,04
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2024 11:13