VTS404 Hayvancılıkta Proje ve Fizibilite

1 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VTS404
Ad Hayvancılıkta Proje ve Fizibilite
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 1 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket AE Alan Eğitimi Dersleri S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders, hayvancılık sektöründe yatırım projelerinin hazırlanması, değerlendirilmesi ve uygulanabilirliğinin analiz edilmesi konularında temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır

Dersin İçeriği

Proje kavramı ve fizibilite etüdü ele alınır. Hayvancılık sektöründe yatırım projelerinin hazırlanmasını ve değerlendirilmesini, pazar analizi kapsamında pazar büyüklüğünü, pazar payı tahmini, fiyatlandırma ve pazarlama stratejileri kapsar. Teknik analizde teknoloji ve kapasite seçimi, üretim süreci ve kuruluş yeri belirlenir. Finansal analizde yatırım projelerinin finansmanı, kârlılık analizi ve finansal tablolar oluşturulur. Risk yönetimi ve yatırım değerlendirme yöntemleri üzerinde durulur ve proje örneklerinin analiz edilmesini içerir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

"Hayvancılıkta Proje ve Fizibilite" başlıklı ders notu

Notlar

Yasa ve Yönetmelikler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Proje ve fizibilite tanımı, hedefleri
ÖÇ02 projelerin özellikleri ve önemi
ÖÇ03 proje hazırlamayı öğrenir
ÖÇ04 büyükbaş hayvan işletmesi projeleri
ÖÇ05 Etlik Piliç İşletme projeleri
ÖÇ06 süt sığırcılığı işletme projeleri
ÖÇ07 Koyun, Keçi ağıl sistemleri
ÖÇ08 yumurtacı tavuk kafes ve yer sistemleri


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar.
PÖÇ24 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ26 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur.
PÖÇ29 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır
PÖÇ30 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır.
PÖÇ33 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Proje ve fizibilitenin tanımı, kapsamı ve önemi Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Pazar büyüklüğünün belirlenmesi ve işletmenin pazar payının tahmini Slayt sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
3 Fiyatlandırma stratejileri oluşturulması güncel kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Grup Çalışması
4 Uygulanacak teknolojinin ve üretim kapasitesinin seçimi Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Benzetim
5 Pazarlama planının oluşturulması Güncel pazar analizleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
6 Teknik analiz: Teknoloji ve kapasite seçimi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Teknik analiz: Üretim sürecinin belirlenmesi ve kuruluş yeri seçimi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Finansal analiz: Yatırım projelerindeki finansal çalışma ve değerlendirmeler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Finansal analiz: Toplam yatırımın finansmanı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 karlılık analizi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Finansal tabloların oluşturulması ve finansal değerlendirme Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Risk belirleme ve ölçme yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 yatırım projelerinin değerlendirilmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 proje örnekleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 34
Toplam İş Yükü / 25 (s) 1,36
AKTS 1 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 02:42