Genel Bilgi
Kod | VET409 |
Ad | Et Hijyeni Muayenesi ve Teknolojisi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | MB Meslek Bilgisi Dersleri Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HATİCE YAZGAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. MEHMET ÇELİK (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Mezbaha bilgisi, mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özellikleri, kasaplık hayvan, kanatlı ve sucul canlıların antemortem muayenesi, kesimi ve postmortem muayenesi, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar, postmortem değişiklikler, antemortem ve postmortem muayene sonrasında yasal hükümler içerisinde verilecek kararları, hayvansal gıdaların işleme öncesi ve sonrası kalitesi, muhafazası ve yeni ürüne dönüştürülmesi konularının öğrenmesi, bunların yanı sıra kesimhanelerde iş olarak yapılacak konuların yerinde uygulamalarını görmesi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği
Et Teknolojisini ile ilgili tanımlar, et teknolojisinin amacı ve önemi, etin kimyasal nitelikleri, kasaplık hayvan üretim miktarları ve ülkenin genel hayvan üretim durumu, Mezbaha bilgisi, kasaplık hayvan, kanatlı ve sucul canlıların nakli ve yasal yükümlülükler, antemortem muayenesi, kesim prosedürü ve postmortem muayenesi, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, viral, paraziter hastalıkları, postmortem değişiklikler ve bununla ilgili yasal düzenlemeleri, antemortem ve postmortem muayene sonrasında yasal hükümler içerisinde verilecek kararları, hayvansal gıdaların besinsel özellikleri, işleme öncesi ve sonrası kalitesi, muhafazası ve işlenmesi, HACCP konularını kapsar.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders Notu (Doç. Dr. Hatice YAZGAN) Et Muayene Kitabı (Prof. Dr. Mustafa TAYYAR; Dr. Artun YIBAR) Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi (Prof. Dr. Ali ARSLAN) Et Muayenesi Kitabı (Prof. Dr. Ümit GÜRBÜZ) Kesimhane Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi Kitabı (Prof. Dr. Ümit GÜRBÜZ)
Notlar
İlgili Bakanlık yasa ve yönetmelikleri
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Et Teknolojisi ile ilgili tanımlar,et teknolojisinin amacı ve önemini açıklar. |
ÖÇ02 | Ülkenin kasaplık hayvan üretim miktarlarını ve genel hayvansal üretim durumunu analiz eder. |
ÖÇ03 | Mezbaha ve kombinaların yapısal ve teknik özelliklerini yazar. |
ÖÇ04 | Kasaplık (büyükbaş, küçükbaş) hayvanların nakil ve yasal yükümlülüklerini tanımlar. |
ÖÇ05 | Kanatlı ve su hayvanlarının taşınması sırasında uyulması gereken yasal yükümlülükleri açıklar. |
ÖÇ06 | Kesilen kasaplık hayvanların (sığır, koyun) ante-mortem muayenesini yapar |
ÖÇ07 | Kümes ve sucul hayvanlarının ante-mortem ve postmortem muayenelerini yapar. |
ÖÇ08 | Kasaplık hayvanların kesim usulü ve kesilen kasaplık hayvanların postmortem muayeneleri yapar. |
ÖÇ09 | Kasaplık, kümes, sucul hayvanların antemortem ve postmortem muayeneler sırasında karşılaşılan paraziter ve viral hastalıklar hakkında yasal düzenlemeler ile hükümler çerçevesinde karar verir. |
ÖÇ10 | Hayvansal gıdaların besinsel özellikleri, işleme öncesi ve sonrası kalitesini belirler. |
ÖÇ11 | Hayvansal gıdaların muhafazası ve uygulamalarını (sucuk, pastırma, sosis gibi fermente ve ürünler) anlatır. |
ÖÇ12 | Et endüstrisinde HACCP prosedürlerini uygular. |
ÖÇ13 | Et sektöründe personel hijyen önlemlerini alır. |
ÖÇ14 | Et işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri için uygun olan prosedürleri seçer. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır | 3 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular. | |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler. | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular. | |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular. | |
PÖÇ15 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler. | |
PÖÇ16 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar. | |
PÖÇ23 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar. | |
PÖÇ24 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar. | |
PÖÇ25 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir. | |
PÖÇ26 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır. | |
PÖÇ27 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | 5 |
PÖÇ28 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur. | 5 |
PÖÇ29 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır | 4 |
PÖÇ30 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler. | |
PÖÇ31 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular. | |
PÖÇ32 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır. | |
PÖÇ33 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar. | |
PÖÇ34 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar. | |
PÖÇ35 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Et Teknolojisi ile ilgili tanımlar,et teknolojisinin amacı ve önemi | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Kasaplık hayvan üretim miktarları ve ülkenin genel hayvan üretim durumu | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Mezbaha bilgisi (Mezbaha ve kombinaların yapısal ve teknik özellikleri) | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Benzetim |
4 | Kasaplık hayvan (büyükbaş, küçükbaş) hayvanların nakil ve yasal yükümlülükler | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
5 | Kanatlı ve sucul canlıların nakli ve yasal yükümlülükler | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası |
6 | Kasaplık hayvan (büyükbaş, küçükbaş) antemortem muayene | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar |
7 | Kanatlı ve sucul canlıların antemortem muayenesi | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Ara sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kasaplık hayvan kesim prosedürü ve kesilen kasaplık hayvanların postmortem muayeneleri, et muayenesi sırasında karşılaşılan paraziter ve viral hastalıklar, bu hastalıklara ilişkin yasal düzenlemeler, antemortem ve postmortem muayeneler sonrasında yasal hükümler çerçevesinde alınması gereken kararlar | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar |
10 | Kesilen kasaplık hayvanların postmortem muayeneleri, et muayenesi sırasında karşılaşılan paraziter ve viral hastalıklar, bu hastalıklara ilişkin yasal düzenlemeler, antemortem ve postmortem muayeneler sonrasında yasal hükümler çerçevesinde alınması gereken kararlar | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar |
11 | Kanatlı hayvanların kesim prosedürü ve kesilen kanatlı hayvanların postmortem muayeneleri, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, bu hastalıklara ilişkin yasal düzenlemeler, antemortem ve postmortem muayeneler sonrasında yasal hükümler çerçevesinde alınması gereken kararlar | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması görselleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Hayvansal gıdaların besinsel özellikleri, işleme öncesi ve sonrası kalitesi | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar |
13 | Muhafazası ve işlenmesi (sucuk, pastrıma, sosis gibi fermente et ürünler) | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
14 | Et endüstrisinde HACCP | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar |
15 | Et işletmelerinde prsonel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,00 | ||
AKTS | 5 AKTS |