VET409 Et Hijyeni Muayenesi ve Teknolojisi

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET409
Ad Et Hijyeni Muayenesi ve Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket MB Meslek Bilgisi Dersleri Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. MEHMET ÇELİK (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Mezbaha bilgisi, mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özellikleri, kasaplık hayvan, kanatlı ve sucul canlıların antemortem muayenesi, kesimi ve postmortem muayenesi, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar, postmortem değişiklikler, antemortem ve postmortem muayene sonrasında yasal hükümler içerisinde verilecek kararları, hayvansal gıdaların işleme öncesi ve sonrası kalitesi, muhafazası ve yeni ürüne dönüştürülmesi konularının öğrenmesi, bunların yanı sıra kesimhanelerde iş olarak yapılacak konuların yerinde uygulamalarını görmesi amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Et Teknolojisini ile ilgili tanımlar, et teknolojisinin amacı ve önemi, etin kimyasal nitelikleri, kasaplık hayvan üretim miktarları ve ülkenin genel hayvan üretim durumu, Mezbaha bilgisi, kasaplık hayvan, kanatlı ve sucul canlıların nakli ve yasal yükümlülükler, antemortem muayenesi, kesim prosedürü ve postmortem muayenesi, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, viral, paraziter hastalıkları, postmortem değişiklikler ve bununla ilgili yasal düzenlemeleri, antemortem ve postmortem muayene sonrasında yasal hükümler içerisinde verilecek kararları, hayvansal gıdaların besinsel özellikleri, işleme öncesi ve sonrası kalitesi, muhafazası ve işlenmesi, HACCP konularını kapsar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu (Doç. Dr. Hatice YAZGAN) Et Muayene Kitabı (Prof. Dr. Mustafa TAYYAR; Dr. Artun YIBAR) Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi (Prof. Dr. Ali ARSLAN) Et Muayenesi Kitabı (Prof. Dr. Ümit GÜRBÜZ) Kesimhane Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi Kitabı (Prof. Dr. Ümit GÜRBÜZ)

Notlar

İlgili Bakanlık yasa ve yönetmelikleri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Et Teknolojisi ile ilgili tanımlar,et teknolojisinin amacı ve önemini açıklar.
ÖÇ02 Ülkenin kasaplık hayvan üretim miktarlarını ve genel hayvansal üretim durumunu analiz eder.
ÖÇ03 Mezbaha ve kombinaların yapısal ve teknik özelliklerini yazar.
ÖÇ04 Kasaplık (büyükbaş, küçükbaş) hayvanların nakil ve yasal yükümlülüklerini tanımlar.
ÖÇ05 Kanatlı ve su hayvanlarının taşınması sırasında uyulması gereken yasal yükümlülükleri açıklar.
ÖÇ06 Kesilen kasaplık hayvanların (sığır, koyun) ante-mortem muayenesini yapar
ÖÇ07 Kümes ve sucul hayvanlarının ante-mortem ve postmortem muayenelerini yapar.
ÖÇ08 Kasaplık hayvanların kesim usulü ve kesilen kasaplık hayvanların postmortem muayeneleri yapar.
ÖÇ09 Kasaplık, kümes, sucul hayvanların antemortem ve postmortem muayeneler sırasında karşılaşılan paraziter ve viral hastalıklar hakkında yasal düzenlemeler ile hükümler çerçevesinde karar verir.
ÖÇ10 Hayvansal gıdaların besinsel özellikleri, işleme öncesi ve sonrası kalitesini belirler.
ÖÇ11 Hayvansal gıdaların muhafazası ve uygulamalarını (sucuk, pastırma, sosis gibi fermente ve ürünler) anlatır.
ÖÇ12 Et endüstrisinde HACCP prosedürlerini uygular.
ÖÇ13 Et sektöründe personel hijyen önlemlerini alır.
ÖÇ14 Et işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri için uygun olan prosedürleri seçer.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar.
PÖÇ24 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ26 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. 5
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur. 5
PÖÇ29 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır 4
PÖÇ30 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır.
PÖÇ33 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Et Teknolojisi ile ilgili tanımlar,et teknolojisinin amacı ve önemi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Kasaplık hayvan üretim miktarları ve ülkenin genel hayvan üretim durumu Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Mezbaha bilgisi (Mezbaha ve kombinaların yapısal ve teknik özellikleri) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Benzetim
4 Kasaplık hayvan (büyükbaş, küçükbaş) hayvanların nakil ve yasal yükümlülükler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
5 Kanatlı ve sucul canlıların nakli ve yasal yükümlülükler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
6 Kasaplık hayvan (büyükbaş, küçükbaş) antemortem muayene Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
7 Kanatlı ve sucul canlıların antemortem muayenesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kasaplık hayvan kesim prosedürü ve kesilen kasaplık hayvanların postmortem muayeneleri, et muayenesi sırasında karşılaşılan paraziter ve viral hastalıklar, bu hastalıklara ilişkin yasal düzenlemeler, antemortem ve postmortem muayeneler sonrasında yasal hükümler çerçevesinde alınması gereken kararlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
10 Kesilen kasaplık hayvanların postmortem muayeneleri, et muayenesi sırasında karşılaşılan paraziter ve viral hastalıklar, bu hastalıklara ilişkin yasal düzenlemeler, antemortem ve postmortem muayeneler sonrasında yasal hükümler çerçevesinde alınması gereken kararlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
11 Kanatlı hayvanların kesim prosedürü ve kesilen kanatlı hayvanların postmortem muayeneleri, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, bu hastalıklara ilişkin yasal düzenlemeler, antemortem ve postmortem muayeneler sonrasında yasal hükümler çerçevesinde alınması gereken kararlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması görselleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Hayvansal gıdaların besinsel özellikleri, işleme öncesi ve sonrası kalitesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
13 Muhafazası ve işlenmesi (sucuk, pastrıma, sosis gibi fermente et ürünler) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Et endüstrisinde HACCP Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
15 Et işletmelerinde prsonel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 11:23